
اگر در فضای مجازی فعالیت داشته باشید، به احتمال زیاد تابهحال نام تولید محتوا به گوشتان خورده است. تولید محتوا فرآیندی است که شما برای ارائه خدمات و انجام فعالیتهای خود برای مخاطب انجام میدهید. این اتفاق که در هر سازمانی، کاری بسیار مهم است، مجموعهای از فعالیتها است. به تمام فرآیندهایی که در جهت برنامهریزی، سازماندهی و انتشار محتوای تولید شده انجام میگردد، مدیریت تولید محتوا گویند. برای انجام این فرآیند، معمولا تمامی این فعالیتها را به فردی، به نام کارشناس تولید محتوا میسپارند. فردی که در تمام این فرآیندها متخصص است و میتواند هر سازمانی را به هدف مشخص شده در راستای مدیریت تولید محتوا، برساند.
سیستم مدیریت تولید محتوا
سیستم مدیریت تولید محتوا یا در زبان انگلیسی Content Management System با نام اختصاری CMS شناخته میشود. این سیستم برنامهای کاربردی است که برای مدیریت محتوا در وب استفاده میگردد و به طور همزمان به چندین کاربر اجازه ایجاد، ویرایش و انتشار محتوا را میدهد.
در این سیستم امکان ایجاد محتوا وجود دارد. همچنین محتوا پس از ایجاد، قابلیت قالب بندی و ذخیرهسازی را در این فضا دارد. همچنین در این سیستم، مدیریت گردش کار به شما نمایش داده میشود که در آن، مسئولیت براساس نقش افراد تعیین میشود. این یکی از بزرگترین مزایای یک سیستم مدیریت تولید محتوا است که باهث مشارکت افراد محتلف در سیستم میشود. در ادامه محتوا به صورت کاملا سازماندهی شده، با استفاده از سیستم مدیریت تولید محتوا در فضای مجازی و وب سایت، منتشر میشود.
افراد تیم مدیریتی تولید محتوا
هر تیم تولید محتوا، شامل چندین بخش و فرد است. افرادی که هرکدام وظایفی را برعهده دارند که در امتداد یکدیگر هستند. وظایفی که با نبود هر یک، دیگری دچار اختلال میشود. پس اگر در فکر داشتن تیمی برای تولید محتوای خود هستید، این نقشها را به یاد داشته باشید و به فکر هرکدام از این نقشها باشید.
- مدیر تولید محتوا
- نویسنده محتوا
- استراتژیست تولید محتوا
- طراح گرافیکی محتوا
- ویرایشگر و ویراستار محتوا
- ترویج کننده یا هماهنگ کننده محتوا
البته تمام تیمهای تولید محتوا مانند یکدیگر نیستند. برخی تیمها گستردهتر و برخی کوچکتر هستند. ضمنا در برخی از این تیمها که کوچکتر هستند، یک فرد میتواند بیش از یک نقش را سیستم تولید محتوا ایجاد کند و وظایف بیشتری را برعهده داشته باشد. تمامی این مسائل به شرایطی که تیم دارد، بستگی دارد.
وظایف مدیر تیم تولید محتوا
در تیم تولید محتوا نیز مانند هر تیم دیگری، نقشی با نام مدیریت تیم تولید محتوا وجود دارد. نقشی که وظیفه دارد برای به ثمر رسیدن تلاشهای دیگر اعضای تیم، برنامهریزی مناسبی را انجام دهد. این فرد با تعریف وظایف هر فرد و نظارت بر چگونگی انجام آن در جایگاههای دیگر تیم، مدیریت خویش را انجام میدهد. همچنین تقسیم وظایفی که به تیم تولید محتوا سپرده میشود نیز یکی دیگر از وظایف اصلی این فرد است.
یکی دیگر از وظایف مدیر تیم تولید محتوا، مشخص کردن زمان و برنامهریزی زمانی برای ارائه وظایف اعضای دیگر تیم است. پس از ارائه وظایف توسط دیگر اعضای تیم و رسیدگی مدیر تیم، لازم است تا رفع اشکال و نواقص در این تیم، زیر نظر مدیر تولید محتوا و با نظر او انجام سود تا محتوای تولید شده، به بهترین شکل ممکن، ارائه شود.
کارهای مدیریت تولید محتوا
برای شروع تولید یک محتوا، نیاز است تا ابتدا هدف از ارائه آن محتوا مشخص گردد. مشخص شدن هدف از تولید یک محتوا، براساس دلایل و ارزشهای مجموعه انجام میگردد. پس از مشخص شدن هدف از تولید محتوای مورد نظر، لازم است تا استراتژی و راهکارهایی برای پیشبرد هدف مشخص شده در نظر گرفته شود. این استراتژی معمولا توسط نقش استراتژیست تولید محتوا انجام میگیرد. استراتژی چیده شده، برای ارائه یک محتوا، میتواند دلیلی منطقی و محکم برای محتوا باشد. برنامهریزی مرحلهی دیگری است که انجام میگیرد.
این مرحله لازم است که براساس مراحل قبلی باشد تا به بهترین شکل خود، به انجام برسد. این مرحله معمولا با استفاده از تقویم محتوایی برای نظم دادن به کار تولید محتوا است. براساس این تقویم تمامی افراد میدانند که در چه زمانی، چه وظیفهای را برعهده دارند و به این ترتیب تولید محتوا به خوبی و با نظم و دقت بیشتری صورت میپذیرد.
ویژگیهای مدیریت کردن محتوا
همانطور که گفتیم، مدیریت محتوا اصول و قواعد مشخصی را دارد. اصول و قواعدی که در صورت رعایت شدن و پایبندی به آنها، کیفیت کار را بسیار افزایش میدهد. اگر میخواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید و آشنایی بیشتری با مدیریت تاولید محتوا داشته باشید تا کیفیت مدیریت خود را بالا ببرید، در ادامه برخی از این ویژگیها را میتوانید بخوانید:
- نظم داشتن
- داشتن برنامه و هدف
- چیدن استراتژی براساس برنامه
- تسلط کامل بر موضوعات ارائه شده
- نظارت بر کارهای صورت گرفته
- دقت و ریزبینی در جزئیات
- استفاده از ابزارهای به روز در این راستا
- آشنایی با اطلاعات دقیق و کامل این حوزه
برنامه ریزی مدیریت محتوایی
تمام ما از زمانی که شروع به تحصیل کردیم تا به امروز، با برنامهریزی در تمام کارهایمان روبهرو بودهایم. در تمام سالهای زندگی، از برنامهریزی به عنوان راهکاری برای بهبود کیفیت تمام کارها یاد کردهایم و با خود اندیشیدهایم در صورتی که برنامهریزی داشته باشیم این کار به نحو بسیار بهتری انجام میگیرد. تفکری که دور از واقعیت نیست!
برنامهریزی در مدیریت محتوا نیز یکی از بخشهای مهم در این زمینه است. در صورتی که نیاز دارید تا کار تولید محتوا و مدیریت آن به خوبی انجام گیرد، لازم است تا برنامهریزی دقیق برای این کار داشته باشید. لازم است ابتدا بدانید که قرار است چه فعالیتی را انجام دهید، این فعالیت را به دقت و درستی بین اعضای تیم خود تقسیم کنید و زمان مناسب و دقیق را برای آن مشخص کنید. همچنین پس از ارائه محتوا نیز با برنامهریزی دقیق خود، زمان مناسبی را به بررسی و نظارت بر آن اختصاص دهید.
استخدام در تیم مدیریتی محتوا
در هر تیم تولید محتوا، نیاز به حضور یک مدیر است. مدیری که در بالا تمام وظایف، ویژگیها و نکاتی را که باید دربارهاش میدانستید، ذکر کردیم. در واقع، هر مجموعهای که شامل یک تیم تولید محتوا باشد، نیاز به استخدام فردی در جایگاه مدیر محتوا دارد. در صورتی که تمام ویژگیهایی که در بالا برای یک مدیر تیم تولید محتوا، ذکر شد را دارید و فکر میکنید از پس وظایف مدیر بودن در یک تیم تولید محتوا برمیآیید، میتوانید شانس خود را برای این کار امتحان کنید!
شما میتوانید با ارائه رزومه خود به مجموعههایی که نیاز به مدیر در تیم تولید محتوای خود دارند، به این مهم دست پیدا کنید. به یاد داشته باشید که این نقش، این روزها بسیار کاربردی است و مجموعههای زیادی به دنبال افرادی با این نقش در تیمهای تولید محتوای خود هستند.
مدیریت محتوای یک سایت چگونه است؟
تولید محتوا برای یک وب سایت، بهش بسیار کوچکی از مدیریت محتوای سایت است. برای مدیریت کردن محتوای یک سایت، کارهای بسیاری لازم است تا انجام شود. تمام تغییراتی که در یک وب سایت انجام میشود، زیر مجموعهای از مدیریت محتوا آن سایت است.
در مدیریت محتوای سایت، ابتدا نیاز است تا محتوای مورد نیاز آن سایت تشخیص داده شود. این کار براساس مخاطب و پرسونای هدف هر سایت صورت میگیرد. پس از شناخت مخاطب هدف، محتوای مورد نیاز شناسایی شده و سپس این محتوا تولید و آماده بارگذاری میشود. ضمنا در صورت نیاز به ویرایش و ادیت در هر محتوا، این کار نیز انجام میگردد. یکی از اصلیترین رکنهای راهاندازی یک وب سایت، استفاده از سیستم مدیریت محتوا است که در بالا به آن پرداختیم.
مدیریت کردن محتوای سئو شده برای سایت
سئوی سایت از دیگر وظایفی است که مدیر تیم تولید محتوا بر عهده دارد. این وظیفه که در صورتی که به خوبی انجام شود، میتواند تاثیر به سزایی بر رشد محتوا داشته باشد، مراحلی اساسی دارد. در ابتدای این فعالیت نیز لازم است تا نیاز مخاطب سایت شناخته شود تا براساس آن سایت سئوگذاری شود. یافتن موضوعات مرتبط و کلمات کلیدی مناسب برای یک وب سایت جزئی از سئوی سایت محسوب میشود.

پس از آن نیاز است تا کار رقیبان به خوبی شناسایی شود و راهکارهای جدیدتری از رقبا پیش گرفته شود. همچنین تجزیه و تحلیل عملکرد رقبا نیز میتواند بسیار مفید باشد. ارائه محتوای سئو شده برای سایت، نیازمند کارشناس سئو برای هر سایتی است! در صورتی که میخواهید مدیریت خوبی در محتوای سئو شده داشته باشید، همراهی یک کارشناس سئو را فراموش نکنید.
ابزارهای مدیریت تولید محتوا
این روزها با ورنق گرفتن و افزایش نیاز به تولید محتوا، ابزارهای بسیاری برای مدیریت کردن تولید محتوا به وجود آمدهاند. در ادامه به برخی از این ابزارها اشاره میکنیم:
- Trello
- Buffer
- Hootsuite
- MavSocial
- Crowdfire
- Agora Pulse
- Sendible
- eClincher
- Social Pilot
- Post Planner
نرم افزارهای مدیریت محتوا
برای تولید محتوا، همانطور که ابزارهای بسیاری وجود دارد، نرم افزارهایی نیز موجود است که کار تولید محتوا را سادهتر میکند. این نرم افزارها بسته به نوع محتوای تولید شده، در دسته بندیهای متفاوتی قرار میگیرند که در ادامه به آن میپردازیم:
1.نرم افزارهای تولید محتوای متنی
- Word
- Ideaflip
- Grammarly
- Quora
2.نرم افزار برای تولید محتوای تصویری
- Photoshop
- GEO GEBRA
- Quora
3.نرم افزار تولید محتوای ویدئویی
- D Max3
- Adobe After Effects CC
- Camtasia
- Adobe Flash Professional
- Premiere pro
- Photoshop
4.نرم افزارهای تولید محتوای آموزشی- الکترونیکی
- Articulate Storyline
- Camtasia
- AutoPlay Media Studio
- Adobe Flash Professional
- Adobe Audition
5.نرم افزار تولید محتوای صوتی
- Adobe Audition
خلاصه نکات پایانی مقاله
در صورتی که این مقاله را خوانده باشید، به خوبی میدانید که مدیریت تولید محتوا، از چه بخشها و وظایفی تشکیل شده است. برای آنکه بتوانید در مدیریت یک تیم تولید محتوا بهتر انجام وظیفه کنید، تمام تلاشمان را کردیم تا بتوانید به خوبی درباره این موضوع اطلاعات کافی را پیدا کنید و کار خود را بهتر انجام دهید. همچنین در صورتی که علاقه دارید تا در این حوزه به فعالیت بپردازید، در این مقاله سعی کردیم تا تمام نکاتی را که ممکن است به کمک شما بیاید، برایتان جمعآوری کنیم. امید است که این مقاله کاربرد لازم را برای شما داشته باشد.
پرسش و پاسخ تکمیلی