
با توسعهی فضای کسبوکار و ظهور پدیدهای به نام تبلیغات و بازاریابی دیجیتال، کمکم مفاهیم جدید و مهمی خلق شدند. کپی رایتینگ یکی از همین مفاهیم جدیدی است که این روزها نامش بیشتر به گوش میخورد. درواقع نوشتن مقاله شاهرگ تبلیغات و فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ است.
بگذارید همین ابتدای امر یکسو تفاهم بزرگ را برای همیشه برطرف کنیم کپی رایتینگ هیچ ارتباطی با قانون حق تکثیر یا همان کپیرایت ندارد و مفهوم آن کاملا مستقل و متفاوت است. برای درک بهتر مفهوم نوشتن مقاله باید به دنیای تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ قدم بگذاریم جایی که گستره فعالیت در آن بسیار وسیع بوده و برای اثربخشی آن یک تخصص مهم نیاز است؛ کپی رایتینگ.

کپی رایتینگ درواقع هنر و دانش تولید محتوا است شاید آن را با نویسندگی، ترجمه و یا حتی تولید کننده محتوا اشتباه بگیرید اما اینطور نیست. کپی رایتر ها وظیفه تولید محتوای هوشمندانه برای تبلیغات، کمپینهای تبلیغاتی، شعار برندها، متن بروشورها، بیلبوردهای شهری، هدایای تبلیغاتی، رپورتاژها و حتی فراتر آن ایمیلها و خبرنامههای یک برند را بر عهده دارند؛ بهعبارتدیگر ایده کمپینهای تبلیغاتی برندهایی که هرروز در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنید، خبرنامههای جذابی که به ایمیلتان ارسال میشود و وسوسهتان میکند تا آنها را باز کرده و بخوانید، شعار برندی که در ذهنتان جا خوش کرده است، محتوای تبلیغاتی که برای خواندن و یا مشاهدهاش علاقهمند شدهاید و… همگی در این تخصص معنا پیدا میکنند.
تیم کپی رایتینگ حرفه ای
تیمهای محتوایی یا همان کپی رایترها سعی میکنند با ایدههای خلاقانه و حسابشده و روانشناسی مخاطبان از ابزارهای تبلیغاتی مجازی و حقیقی برای جذب مخاطب بهره ببرند و برای اثرگذاری و انتقال پیامشان نیز از هر نوع محتوایی از متنی گرفته تا تصویری و ویدئویی، موشن گرافیک و پادکست و… استفاده میکنند.
کپی رایتینگ (Copywriting) یا کپی رایتینگ Copyright؟
به غیر از اشتباه گرفتن حق تکثیر (Copyright) با کپی رایتینگ Copywriting در ذهن مردم که پیشتر درباره آن توضیح دادیم. بسیاری از مدیران کسبوکارها و برندها نیز نوشتن مقاله را با مفاهیمی مانند تولیدکننده محتوا و همچنین بازاریابی محتوایی اشتباه میگیرند. درواقع کپی رایتینگ وظیفه خدمات اصولی تولید محتوا و بازاریابی را دارد اما نه آنگونه که مدیران برندها در ذهن دارند.

وظیفه کپی رایتر تولید محتوایی است که هم جنبه بازاریابی داشته باشد و هم جنبه تبلیغاتی، درواقع کپی رایتینگ با ایجاد کمپینهای مختلف، تولید محتوای ترغیبکننده و ارزشمند از ویدئو گرفته تا پادکست، اینفوگرافیک، بنر و… سعی میکند بهصورت غیرمستقیم یا اصطلاحا زیرپوستی مخاطب را با برند همراه کند. اگر در مواجه با یک برند یا کسبوکار با شعارهای گلدرشت و به دور از خلاقیت، بنرهای تبلیغاتی با سبک تبلیغات مستقیم و رپورتاژهای بیمحتوا مواجه شدید بدانید که مدیران آن برند مسئولیتی به نام نوشتن مقاله تعیین نکرده و نیروی متخصصی برای این بخش مهم در خدمت ندارند.
کپی رایتر کیست؟
کپی رایتر همانطور که از نامش مشخص است همان شخص خلاق و بااهمیتی است که مسئولیت کپی رایتینگ را در یک برند بر عهده دارد. البته این روزها با توسعه برندها این مسئولیت به یک تیم محول میشود که متشکل از افراد خلاق و متخصصی است که نبض برندها را در دست دارند. کپی رایتر حرفهای با خلاقیت خود میداند که بهطور مثال برای طراحی یک کمپین تبلیغاتی باید از چه ابزارهایی برای تأثیر بر روی مخاطب هدفش استفاده کند، چگونه سناریوی کمپینی را بنویسد که ذهن مخاطب را تسخیر کند. کمپینهای تبلیغاتی، طراحی شعار برندها، تولید محتواهای تبلیغاتی غیرمستقیم همچون تصاویر، موشن گرافیک، ویدئوها، طراحی بنرهای شهری و مجازی و … همگی بر عهده کپی رایتر است.

چرا برندها به کپی رایتر نیاز دارند؟
سؤالی که این روزها شاید بسیاری از مدیران بپرسند این است که چرا کسبوکار یا برند من که تمام نیروهای متخصص را بهطور کامل در اختیار دارد باید برای جذب نیروی جدیدی به نام کپی رایتر هزینه کند؟ پاسخ را باید در موفقیت برندهای مطرح و جریان ساز این روزها جستجو کنیم. برندهایی که هویت بصری، شعارها و کمپینهایشان باعث شده بازار هدف خود را بهطور کامل از آن خود کنند؛ بنابراین اگر برندی علاقهمند به توسعه و همچنین تأثیر بر مخاطب و جذب مشتری است و اگر میخواهد در دایره فضای کسبوکار باقی بماند باید تخصص جدیدی بانام کپی رایتینگ را به کسبوکارش اضافه کند.
کپی رایتر به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
کپی رایتینگ شاید در نگاه اول ساده به نظر بیاید اما شخصی که در این حوزه فعالیت میکند باید چندین مهارت را باهم داشته باشد. کپی رایتر درواقع آچار فرانسه است و مهارتهای بسیاری دارد که مهمترین آنها روانشناسی و مردمشناسی است. درواقع مهارتهای لازم برای نوشتن مقاله روانشناسی، مردمشناسی، شناخت بازار هدف، نویسندگی خلاق، آشنایی کامل با شبکههای اجتماعی، آشنایی با مفاهیم تبلیغات و برندهاست. درست است که کپی رایتر کمپینهای تبلیغاتی و محتواهای مختلف را طراحی میکند اما نیاز نیست به مهارتهای گرافیکی تسلط کامل داشته باشد.
فراموش نکنید کپی رایتر نقشه راه محتوا را تعیین میکند و پیادهسازی آن بر عهده تیم گرافیکی و بخش های دیگر برندهاست. بااینحال کپی رایتر باید به مهارتهای گرافیکی، نگارشی و شبکههای اجتماعی (نه به صوت حرفهای) مسلط باشد. کپی رایتر باید تمامی رسانهها را بشناسد و به آنها اشراف کامل داشته باشد چراکه این روزها محتواهای تبلیغاتی برخلاف گذشته تنها محدود به بنرهای شهری و رادیو و تلویزیون نیست از شبکههای اجتماعی مختلف که هرکدام مخاطب خودش را دارد گرفته تا وبلاگها و کمپینهای تبلیغاتی و ایمیل و… همگی ابزارهای مهم تبلیغاتی هستند که برای تولید محتوای آنها نیازمند کپی رایتینگ و محتوای خلاقانه آن هستیم.

کپی رایتینگ در جهان چگونه است؟
آنچه مشخص است دنیای تبلیغات در حال پیش روی است دیگر تبلیغات گلدرشت قدیمی که نام برند یا کسبوکاری را به انواع و اقسام روشها فریاد میزد جوابگوی نیاز مخاطبان نیست. از سال ۱۹۵۰ که بازاریابی و تبلیغات تغییرات مهمی را شاهد بوده و از سال ۲۰۰۰ که پای بازاریابی دیجیتال به تبلیغات باز شده ذائقه مخاطبان نیز تغییر کرده است اکنون برای توسعهی یک برند به چیزی فراتر از تبلیغات ساده تلویزیونی، شهری یا شبکههای اجتماعی نیاز است. اکنون برای تأثیر و ایجاد جریان تبلیغاتی و بازاریابی به کپی رایتینگ بیشازپیش نیازمندیم.
کپی رایتینگ در ایران چگونه است؟
در حال حاضر طبق آمارهای منتشرشده ۳۰ درصد از بودجه برندهای مطرح جهان صرف بازاریابی دیجیتال و کپی رایتینگ میشود. پیشبینی میشود در آینده نیز نوشتن مقاله سهم بیشتری از بودجه برندها را تصاحب کند و بازاریابی از طریق موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی و تبلیغات آنلاین بیشتر مورد اقبال قرار گیرد. پیشبینی میشود ماهیت تولید محتوا در سالهای آینده با تغییراتی همراه شود و کپیرایترهای آینده به نخبگان زمینهی تخصصی خود تبدیل شوند تا محتوایی ارزشمند و مرتبط با درنظرگرفتن تقاضای مشتریان خلق کنند. انتظار میرود نویسنده در جزئیات و محتوای تخصصی کاملا چیرهدست و ماهر باشد و بهصورت مستقیم بازار خاص خود را هدف قرار دهد.

نوشتن مقاله در ایران موضوعی کاملا جدید است اکثر برندهای مطرح بهتازگی در آگهیهای استخدامی خود به کپی رایتر و تیم محتوایی توجه میکنند پیشازاین تیم گرافیک و طراحی برندها و تیم شبکههای اجتماعی و آنلاین خودشان وظیفه تولید محتواهای تبلیغاتی را نیز بر عهده داشتند اما با اضافه شدن کپی رایترها به بخشهای بازاریابی برندها نگاهی تخصصیتر به بازاریابی محتوایی در میان کسبوکارهای ایرانی شکلگرفته است.
نتیجه این تغییرات را میتوان در شعارهای تبلیغاتی، کمپینهای جذاب، جریان سازی ها در شبکههای اجتماعی و مطرحشدن چند برند نامآشنا در بخشهای مختلف مشاهده کنید. به آینده کپی رایتینگ در ایران میتوان امیدوار بود چراکه این بخش در ایران تازهنفس است و برندها تمایل بسیاری به این تخصص پیداکردهاند.
پرسش و پاسخ تکمیلی