
هدف هر صاحب وبسایت، کسب رتبه بالاتر در نتایج موتورهای جست و جو به منظور جذب بازدیدکننده بیشتر است. با این حال، استفاده از تکنیکهای غیر معتبر و شیوههای متقلبانه ممکن است برعکس عمل کند، که به نوبه خود باعث تنزل رتبه وبسایت شما میشود. اگر رباتها هرگونه نقض دستورالعملها را توسط مدیر وبسایت تشخیص دهند، گوگل این حق را برای خود محفوظ میداند که سایت را جریمه کند.
این مجازاتها از کاهش رتبه در نتایج موتورهای جستجو تا حذف آن از صفحات نتایج موتورهای جستجو بر اساس نوع اقدامات متقلبانهای که توسط رباتها شناسایی شده، متغیر است.
به همین دلیل است که دریافت پنالتی از گوگل بدترین کابوس برای هر مدیر وبسایت است.
گوگل از سال 2012 از طریق کنسول جستجو (google search console) با مدیران وب ارتباط برقرار میکند. از طریق این ابزار، Google مسائل مربوط به وبسایت را که احتمالاً بر دید کاربران از آن تأثیر منفی میگذارد، مطلع میکند.
گوگل این اعلانها را “هشدار” مینامد و از مدیران وب درخواست میکند که آنها را در اولین فرصت بررسی کرده و به آنها پاسخ دهند.
بنابراین، شما به عنوان صاحب وبسایت در مورد آن چه باید بکنید؟
پاسخ ساده است. شما باید اطلاعات جامعی در مورد مجازاتهای Google بدانید.
تنها زمانی که بدانید مشکل در کجا و چگونه رخ میدهد، میتوانید از آن اجتناب کنید. یا در بدترین حالت، درک کنید که وقتی وبسایت شما مجازات شود، چگونه میتوانید جریمههای گوگل را برطرف کنید.
انواع مجازاتهای گوگل
مجازاتهای گوگل به دو دسته کلی تقسیم میشوند : مجازاتهای الگوریتمی و مجازاتهای دستی. در ادامه به بررسی این دو الگوریتم می پردازیم.
مجازاتهای الگوریتمی
الگوریتمهای گوگل مجموعهای از سیستمهای پیچیده است که تلاش میکنند اطلاعات مربوط را از فهرست منابع خود دریافت کرده و بهترین نتایج را برای پاسخگویی به جستجوی انجام شده توسط کاربر به او ارائه دهند.

گوگل هر از گاهی الگوریتمهای خود را برای ارتقاء کیفیت نتایج جستجو و در نتیجه بهبود کیفیت تجربه کاربر به روز میکند. آنچه برای صاحبان وبسایت و بازاریابان دیجیتال مساله ساز است؛ این است که به روز رسانی الگوریتم گوگل غیرقابل پیش بینی است.
هر زمان که یک الگوریتم به روز میشود، وبسایتها یا صفحات فرود که از پارامترهای مشخص شده در جدیدترین تغییر الگوریتمی برخوردار نیستند، اغلب طعمه مجازاتهای الگوریتمی میشوند.
مجازات الگوریتمی در واقع یک مجازات نیست، بلکه تغییر در الگوریتمهای گوگل است که بر رتبه وبسایتهایی تأثیر میگذارد که گوگل فکر میکند با استانداردهای آن مطابقت ندارند.
بنابراین، آیا مجازات الگوریتمی دائمی است؟ قطعا نه.
اگر وبسایت شما پس از بروزرسانی الگوریتم تأثیرات منفی داشته باشد، به این معنی نیست که نمیتوانید آن را بازیابی کنید.
میتوانید اقداماتی در این باره انجام دهید، مسائلی را که باعث تأثیر منفی شده اند شناسایی و برطرف کنید و وبسایت خود را با محتوای باکیفیت و جذاب برای کاربران اصلاح کنید، در عین حال که از شیوههای متقلبانه دوری میکنید، میتوانید یکبار دیگر رتبه خود را در موتورهای جستجو افزایش دهید.
مجازاتهای دستی (Manual)
از زمان ظهور موتورهای جستجو، مردم سعی کرده اند راههای متفاوتی را برای دور زدن موتورهای جستجو و افزایش رتبه خود در صفحه نتایج پیدا کنند.
این امر بر روی جستجو تأثیر میگذارد زیرا نتایج و محتوای مربوط و با کیفیت، در زیرِ انبوهی از نتایج نامربوط و متقلبانه دفن میشوند.
به همین دلیل است که گوگل از همان روزهای اولیه سعی کرده است با اسپمرها مبارزه کند تا تجربه جستجوی بهتری را به کاربران ارائه دهد.
تیم وباسپم گوگل هر چند وقت یکبار بررسی میکند که وبسایتها از دستورالعملهای کیفیت گوگل پیروی میکنند یا خیر. در صورت نقض، تیم وب اسپم میتواند وبسایتهای خاصی را به صورت دستی حذف کند و این اقدام از طریق کنسول جستجوی Google به مالک وبسایت اطلاع داده میشود.
به زبان ساده، مجازات دستی مربوط به زمانی است که کارمند Google وبسایت شما را بررسی و علامت گذاری کند تا از فهرست منابع Google حذف شود، به این دلیل که دستورالعملهای خاص در سایت شما رعایت نشده است.
حال، چگونه متوجه میشوید که وبسایت شما مجازات شده است؟
تیم گوگل از طریق ایمیل این مورد را اطلاع رسانی کرده و هنگام ورود به Google search Console نیز آن را خواهید دید. در بالای گزارش، پیامی با علامت تیک سبز مشاهده میکنید که شما را مطلع میکند.
هنگامی که مشکل را از طرف خود برطرف کردید، میتوانید درخواست تجدید نظر کنید.
در نهایت تیم وب اسپم گوگل، درخواست تجدیدنظر شما را با دقت بررسی میکند. پس از اطمینان از اقدامات صحیح انجام شده جهت رفع مشکلات و رعایت دستورالعملهای کیفی Google، ممنوعیت وبسایت شما برداشته میشود. پروسه بررسی درخواست تجدیدنظر توسط گوگل، ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد. لازم به ذکر است نتیجه بررسی صورت گرفته، از طریق ایمیل به کاربر اعلام میشود.

لیست کامل مجازاتهای Google و نحوه بازیابی
انواع مختلفی از مجازاتهای دستی توسط Google انجام میشود؛ در این پست سعی میشود هر یک از آنها را با جزئیات توضیح داده و راههای بازیابی سایت و برطرف کردن این مجازاتها را در اینجا به اشتراک بگذاریم.
کلوکینگ (Cloaking) و ری دایرکتهای غیر مجاز
کلوکینگ فرایند نمایش صفحات مختلف به موتور جستجو و کاربر در یک جستجوی معین است. این نقض دستورالعملهای مدیر وب است، که به نوبه خود منجر به مجازات میشود.
این مجازات دو شکل دارد. یکی، مجازات جزئی که میتواند بر قسمتهای منتخب وبسایت شما تأثیر بگذارد، به عنوان مثال، صفحات فرود. مورد دوم مجازات کلی که میتواند کل وبسایت را تحت تأثیر قرار دهد.
چگونه میتوان این مشکل را رفع کرد؟
به مسیر Google Search Console> Crawl> Fetch as Google بروید. به این ترتیب، میتوانید صفحات فرود وبسایت خود و قسمتهای آسیب دیده آنها را مشاهده کنید.
این محتوایی را که توسط Google تحت تاثیر قرار گرفته است را با سایر محتوای وبسایت خود مقایسه کنید.
تفاوت را شناسایی کرده و روی مناطق آسیب دیده مجدداً کار کنید تا زمانی که شبیه محتوای بدون تأثیر باشد.
نه گوگل و نه کاربر دوست ندارند به صفحه ای که ارتباطی با درخواست مورد نظرشان ندارد، هدایت شوند. بنابراین، تغییر مسیرهای موجود را بررسی کرده و مواردی که کاربران را به صفحه دیگری هدایت میکند را حذف کنید.
هنگامیکه مطئن شدید همه تغییرات انجام شده است، میتوانید درخواست تجدید نظر کنید.
کلوکینگ؛ اولین کلیک باید رایگان باشد.
وبسایتی که کاربران را مجبور به ثبت نام، ورود یا اشتراک برای دسترسی به محتوای خود میکند، خط مشی رایگان بودن اولین کلیک Google را نقض میکند.
این نیز نوعی کلوکینگ است که میتواند وبسایت شما را در مجازاتهای Google قرار دهد.
مانند مجازات قبلی، این مجازات نیز دارای دو شکل متفاوت است: مجازات جزئی بر بخشهای خاصی از وبسایت تأثیر میگذارد و مجازات کلی که بر کل وبسایت تأثیر میگذارد.
چگونه این مشکل را میتوان رفع کرد؟
برای برداشتن این مجازات از وبسایت خود، باید مطمئن شوید که محتوای نمایش داده شده در Google و به کاربران مطابق با دستورالعملهای Google باشد.
هنگامیکه مشکلات مربوط را برطرف کردید، میتوانید درخواست تجدید نظر را به Google ارسال کنید.
تصاویر پنهان شده یا کلوکینگ عکس
آیا فکر میکنید کلوکینگ فقط در مورد محتوای وبسایت شما صدق میکند؟ خیر اینطور نیست! کلوکینگ در مورد عکس نیز میتواند رخ دهد.
پنهان کردن تصاویر نیز یک اقدام متقلبانه محسوب میشود.
گوگل زمانی تصویر پنهان شده را شناسایی میکند که تصویر دیگری بر آن سایه اندازد یا هنگامیکه کاربران به صفحات نامربوط دیگر از تصویر مربوطه هدایت میشوند.
چگونه میتوان این مشکل را رفع کرد؟
برای اجتناب از این مجازات، باید مطمئن شوید که تصویر نمایش داده شده برای گوگل و بازدید کنندگان یکی است. وقتی همه تصاویر احتمالی را از وبسایت خود حذف کردید یا تصاویر مناسب را جایگزین آنها کردید، میتوانید درخواست تجدید نظر کنید.
سایت هک شده
هک در فضای دیجیتال جای تعجب ندارد. هکرها ممکن است وبسایت شما را ربوده و محتوا یا پیوندهای مخرب را بدون اطلاع شما به سیستم مدیریت محتوای شما تزریق کنند. تشخیص این پیوندهای کلاهبردار دشوار است زیرا اغلب آنها را پوشانده اند.
وقتی گوگل چنین وبسایتهایی را شناسایی میکند، علامت “سایت هک شده است” را در صفحات مربوطه که در جستجوی Google نشان داده میشود، قرار میدهد. این میتواند بازدیدکنندگان را از وبسایت شما دور کرده و منجر به کاهش رتبه موتورهای جستجو شود.
چگونه میتوان مشکل را رفع کرد؟
هنگامیکه میدانید وبسایت شما هک شده است، اولین گامیکه میتوانید بردارید این است که برای جلوگیری از آسیب بیشتر به آن برنامه ریزی کنید. برای اجرای این کار، با میزبان وب خود در تماس باشید تا وبسایت شما را ایزوله کرده و درخواست پشتیبانی کنید.
میزان آسیب ناشی از بدافزار را با استفاده از Google Search Console مشخص کنید.
اکنون، برای حل مشکل و جلوگیری از تکرار آن، باید به ریشههای آن برسید. تجزیه و تحلیل کاملی از وبسایت خود انجام دهید تا نقاط آسیب پذیر آن را که هکرها از طریق آنها به فضای وب شما نفوذ کرده اند، شناسایی کنید.
وبسایت خود را بر اساس یافتههای خود اصلاح کنید و آن را تقویت کرده تا از حملات مشابه در آینده جلوگیری کنید. تهیه نسخه پشتیبان از دادههای وبسایت خود و تقویت آن با ابزارهای امنیتی پیشرفته در این مرحله را کاملا جدی بگیرید.
بارها و بارها، از Google درخواست بازبینی کنید تا برچسب “هک شده” از سایت شما حذف شود.
مخفی کردن متن و پر کردن صفحه از کلمات کلیدی
کیفیت محتوا یکی از عوامل اصلی رتبه بندی گوگل است. استفاده از تعداد زیادی کلمه کلیدی در محتوای وبسایت برای بهبود دید (بالا رفتن آمار بازدید) و دستیابی به رتبههای بالاتر در صفحه نتایج موتورهای جستجو، تنها به نتیجه معکوس ختم میشود.
گوگل این حق را برای خود محفوظ میداند که در صورت استفاده از تعداد زیادی کلمه کلیدی و مخفی کردن متن، سایت شما را مجازات کند.
این مجازات میتواند شامل مواردی باشد که بر بخشهایی از وبسایت تأثیر میگذارد یا روی سراسر سایت تأثیر منفی گذارد.
چگونه میتوان این مشکل را رفع کرد؟
در پنل google search console به مسیر Google Search Console> Crawl> Fetch as Google بروید تا صفحات فرود وبسایت خود و یا قسمتهای آسیب دیده را شناسایی کنید.
متن مخفی شده را بیابید. هنگامیکه محتوای پنهان را پیدا کردید، آن را حذف کنید یا آن را تغییر دهید تا به راحتی برای بازدیدکنندگان شما قابل مشاهده باشد.
به طور مشابه، کلمات کلیدی (که زیادی استفاده شده اند و نامربوط هستند) را شناسایی کرده و آنها را در هر نقطه از محتوا حذف کنید.
در مرحله بعد، محتوای تکراری را در برچسبهای عنوان و متون alt (توضیحات مربوط به عکسها که به شیوه متقلبانه نوشته شده اند و دارای کلمات کلیدی زیادی هستند) حذف کنید.
پس از انجام همه این موارد، از Google درخواست تجدید نظر کنید.
اسپم محض
مجازات برای اسپم به وبسایتی تعلق میگیرد که از تکنیکها و فعالیتهای مخرب استفاده میکند تا رتبه خود را در صفحه نتایج موتورهای جستجو افزایش دهد.
این نوع اسپم شامل شیوههای تقلب مانند پوشاندن، حذف محتوا و موارد دیگر است که بدون رعایت دستورالعملهای Google انجام میشود.
این مجازات میتواند بر اساس نوع و گستره تقلب در محل، بخشی یا تمام قسمتهای سایت شما را درگیر کند.
چگونه میتوان مشکل را رفع کرد؟
برای در امان ماندن از مجازات محض هرزنامهها، باید از تمام فعالیتهای ناخواسته مربوط به وبسایت خود خلاص شوید، اصالت را حفظ کرده و سپس درخواست تجدید نظر را ارسال کنید.
میزبانهای رایگان
با میزبانهای رایگان (هاستینگ مجانی) برخورد کرده اید؟ باید احتمال بدهید که اسپم باشد. در عمل، هیچ چیز با کیفیت بالا رایگان نیست.
هاستهای رایگان در نهایت فقط بازدیدکنندگان وبسایت شما را با تبلیغات نامربوط بمباران میکنند.
این بدان معناست که تیم وب اسپم گوگل پس از شناسایی آنها، مجازاتهایی علیه این خدمات میزبانی رایگان انجام خواهد داد.
نحوه رفع این مشکل:
سریعترین و ساده ترین راه برای برطرف کردن این مشکل، تغییر میزبان و استفاده از یک سرویس میزبانی وب معتبر است.
میتوانید از Google بخواهید وبسایت شما را مجددا ارزیابی کند تا مجازات را پس از انتخاب سرویس میزبانی معتبر لغو کند.
نشانه گذاری ساختاری اسپم
این مورد مجموعه ای از کدها است که برای سازماندهی محتوای وبسایت خود استفاده میکنید؛در نتیجه، خزیدن (فعالیت ربات خزنده) و ایندکس کردن سریع آن را برای گوگل آسان میکند.
بر خلاف انتظار، وجود این نوع اسپم میتواند به محتوای نامربوط یا گمراه کننده ختم شود. این چنین اقدامات و روند دستکاری، اغلب نتیجه معکوس میدهد و تأثیر منفی بر وبسایت شما خواهد داشت.
از آنجایی که این یک عمل عادلانه نیست، احتمال جریمه شدن وبسایت شما توسط گوگل زیاد است.
چگونه میتوان این مشکل را رفع کرد؟
میتوانید با به روزرسانی ساختار سایت خود و حذف موارد ناخواسته، این مشکل را برطرف کنید.
پس از اعمال تغییرات مورد نیاز، میتوانید درخواست تجدید نظر را به Google ارسال کنید.
محتوای کم و بیکیفیت
وبسایت شما اگر محتوایی کم و بی ارزش به کاربر ارائه کند، توسط گوگل جریمه خواهد شد.
محتوای کم و بی کیفیت محتوایی است که از سایتهای دیگر گرفته شده است و یا به روشهای دیگر تولید شده است و ارزشی ندارد.
وقتی گوگل از دستیابی به بهترین نتیجه ممکن برای هر جستجو حمایت میکند (ارائه مرتبط ترین و کامل ترین محتوا به مخاطب، هدف گوگل است)، جای تعجب نیست که موتور جستجو صفحات وب را که توجهی به این هدف ندارند را جریمه کند.
این مجازات بسته به میزان محتوای سبک منتشر شده در وبسایت شما، هم در سطح جزئی و هم در کل محتوای سایت اتفاق میافتد.
چگونه میتوان مشکل را رفع کرد؟
محتوای سبک یا تولید شده به صورت خودکار را، از وبسایت خود حذف کنید. به طور مشابه، به دنبال محتوای تکراری نباشید و محتوایتان را برای جذاب تر شدن آن تغییر دهید.
صفحات وابسته را شناسایی کرده و آنها را از وبسایت خود حذف کنید. اگر هنوز میخواهید این صفحات وابسته در وبسایت شما وجود داشته باشد، مطمئن شوید که وزن و اعتبار کافی برای ارائه اطلاعات ارزشمند به بازدیدکنندگان را دارند.
صفحات درگاه یا Doorway Page (یا Jump Page، Gateway Page، Mirror Page) صفحات وبی هستند که با هدف هدایت کاربران به یک صفحه فرود خاص، جلوی صفحات اصلی قرار داده می شوند. معمولا از صفحات Hallway یا Doorway برای جلب توجه موتورهای جستجو استفاده می شود و این مورد خلاف قوانین گوگل است. در نتیجه وجود صفحات Doorway در وبسایت، میتواند احتمال قلمداد شدن به عنوان محتوای تکراری در وبسایت شما را توسط گوگل افزایش دهد. بنابراین، حذف آنها را حتما مدنظر داشته باشید.
هنگامیکه این مشکلات را برطرف کردید، درخواست تجدید نظر را به Google ارسال کنید.
بک لینکهای غیر طبیعی
ایجاد بک لینک به وبسایت شما یکی از بهترین راهها برای ارتقا رتبه گوگل است. اما اگر پیوندسازی را به روش اشتباه و متقلبانه انجام دهید، عواقب آن جدی خواهد بود.
وقتی پیوندهایی ایجاد میکنید که طبیعی نیستند، وبسایت شما با جریمه Google مواجه میشود. به این دلیل که این پیوندها رتبه بندی موتورهای جستجو را تغییر میدهند و گوگل از این رفتار خوشش نمیآید.
چگونه میتوان این مشکل را رفع کرد؟
میتوانید همه پیوندهای وبسایت خود را از Google Console بارگیری کنید.
اکنون، آنها را بررسی کنید تا ببینید کدام یک از آنها به دستورالعملهای Google پایبند نیستند و آنها را حذف کنید. این کار فقط مخصوص پیوندهای غیر طبیعی و نامربوط به سایت شما نیست. شما میتوانید این روش را برای پیوندهای غیر طبیعی و نامربوط وبسایت خود به دیگران نیز اعمال کنید.
هنگامیکه این مسائل را درست تنظیم کردید، میتوانید درخواست تجدید نظر را به Google ارسال کنید.
مشاغل منقضی شده
اگر در وبسایت خود پست یا آگهی مربوط به موقعیتهای خالی شغلی را قرار میدهید، مطمئن شوید که آنها را بعد از انقضایشان حذف کرده اید.
این به این دلیل است که نمایش مشاغل منقضی شده منجر به تجربه کاربری ضعیف و نارضایتی کاربر میشود، که گوگل آن را تأیید نمیکند. و در واقع، موتور جستجو میخواهد کاربران را به مکانهایی هدایت کند که در آنجا به خواسته خود برسند.
بنابراین، آگهیهای منقضی شده مشاغل میتواند وبسایت شما را با مجازات از طرف Google مواجه کند.
چگونه میتوان آن مشکل را رفع کرد؟
چک کنید که آگهیهای منقضی شده را حتما حذف کرده باشید و یک متا تگ ایندکس نشده (Noindex) به صفحه آگهی منقضی شده اضافه کنید که به موتور جستجو نشان دهد وقتی صفحه وب شما را با رباتهای خزنده پیمایش میکند، صفحه خاصی را فهرست نکند.
اکنون، درخواست تجدید نظر را به Google ارسال کنید.
جمعبندی
گوگل همیشه میخواهد با هدایت مخاطبان به مناسب ترین صفحات، بهترین تجربه را در اختیار کاربران قرار دهد و در نتیجه به هر پرسشT پاسخ مناسب دهد.
علیرغم به روزرسانی مکرر در الگوریتمهای Google و اقدامات دستی، نقطه مشترک در هر نسخه به روز رسانی شده، ارتقای تجربه کاربر است. تا به این روش و با توجه به دستورالعملها از مجازاتهای گوگل در امان بمانید.
اگر کاربران وبسایت شما را دوست دارند، پس گوگل نیز آن را دوست دارد!
اگر این نکته را در هر مرحله از مسیر به یاد داشته باشید و آگاه باشید چگونه مجازاتهای غیر عمد را برطرف کنید، وبسایت شما مشکلی نخواهد داشت.
پرسش و پاسخ تکمیلی