
آخرین خبرها از سلبریتی مشهور در ویلای شخصیاش، راز قتل خانوادگی، خواننده معروف متهم به رسوایی اخلاقی شد، فوتبالیستها چه ماشینی سوار میشوند و… حتما بارها این تیترها را در شبکههای اجتماعی و همچنین برخی از خبرگزاریها یا مطبوعات خواندهاید این اخبار نه فرهنگی هستند، نه در بخش ورزشی قرار میگیرند نه حوادث و نه هیچ شاخهی دیگری، به این سبک محتواها، محتوای زرد گفته میشود و به رسانهای که این سبک از محتواها را منتشر میکند رسانه زرد می گویند.
محتوای زرد خبرها و حواشی در رابطه با یک موضوع و یا بزرگنمایی درباره یک اتفاق را منتشر میکند و معمولا به زندگی سلبریتی ها شامل بازیگران، خوانندهها و ورزشکاران مشهور، حوادث و علوم ماورالطبیعی، حواشی سیاستمداران و دنیای سیاست و یا جنجال در سایر حوزهها میپردازد.
اما جالب است بدانید که چند سالی است محتوای زرد علاوه بر دنیای سینما و تلویزیون و ورزش به کسبوکارها نیز واردشده و برخی از برندها برای توسعه کسب و کار خود به تولید محتوای زرد روی آوردهاند.
محتوای زرد معمولا در شبکههای اجتماعی بیشترین بازخورد را دارند. تولیدکنندگان محتوای زرد از علاقه مردم به سرک کشیدن در زندگی دیگران برای پربازدید کردن شبکههای اجتماعی یا رسانه خود استفاده میکنند.
تولید محتوای زرد چگونه است؟
برای تولید محتوای زرد به دو اصل اساسی نیاز است: حاشیه و بزرگنمایی. محتوای زرد در تمام موضوعات براساس این دو اصل شکل میگیرد؛ اما برای تولید محتوای زرد علاوه بر حاشیه و بزرگنمایی از تیترهای خاص، استفاده از عکسهای زیاد و توجه برانگیز و انتشار اخبار جنجالی و احساسات برانگیز، حوادث خشونتبار و تکاندهنده جنایی و سیاسی، تخریب و ترور شخصیت افراد، ورود به حریم ممنوعه مردم، داستانپردازیهای کشش دار، شگفتانگیز و دراماتیک و تکیهبر احساسات زودگذر و تبدار جامعه بهره گرفته میشود.
رسانههای زرد، در جریان حوادث احساسات برانگیز، با تمام توان بر کوره احساسات مردم میدمند تا تعقل و حقایق در میان شعلههای سرکش احساسات بسوزند. تولید محتوای زرد معمولا براساس نیازهای هر جامعه و کشور متفاوت است و با ایجاد موج در جامعه، براساس حوادث و چهرههای مشهور جامعه جنجال ایجاد میکند. بهطورکلی رسانههای زرد از تاکتیکهایی نظیر جنجالآفرینی خبری، شایعه، استفاده از عواطف مخاطبان و استفاده از عقاید و گرایشهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بهره میبرند.
زرد نویسی یعنی چه؟
تولیدکنندگان محتوای زرد برای افزایش اقبال عمومی، افزایش فالوور در شبکههای اجتماعی و فروش بیشتر اقدام به جنجالسازی خبری، تکیهبر احساسات زودگذر و تبدار و داستانپردازیهای دراماتیک میکنند اقدامی که به زردنویسی شهرت دارد.

در رسانههای زرد سوژهها غالباً دارای دو عنصر شگفتی و کشش است. زردنویسی بر انتشار اخبار حاشیهای تمرکز دارد و وقایع آنطور که باید در این سبک از خدمات ارزان تولید محتوا اطلاع رسانی نمیشود. درواقع زردنویسی بیشتر با سوژههای ممنوع یک جامعه در ارتباط نزدیک است و در رسانهها شامل سه بخش مهم تیتر زرد، سوژه زرد و پیام زرد است.
انواع محتوای زرد
محتوای زرد باتوجه به رسانه و همچنین نیاز مخاطبان انواع مختلفی دارد. از محتوای بصری گرفته تا محتوای متنی همگی در دستهبندی محتوای زرد قرار میگیرند. معمولا در رسانههای چاپی مانند مطبوعات از محتواهای زرد متنی بیشتر استفاده میشود در این نوع از محتوا تمرکز بر تیتر خبر و لید آن است و کمترین تمرکز بر تصویر است. خواننده با خوانش تیتر به خواندن مطلب جذب میشود؛ اما در شبکههای اجتماعی، رسانههای تصویری و خبرگزاریها تمرکز بر محتوای تصویری و ویدئویی است.
اگر اینستاگرام تان را باز کنید در بخش اکسپلور قطعا یک یا چند ویدئو زرد مشاهده میکنید که به موضوعات حاشیهای پرداخته و تیتر با فونتی درشت و زردرنگ بر روی ویدئو درجشده است در محتوای ویدئویی تیتر بر روی ویدئو درج میشود و تیترها معمولا فریبنده و حاشیه ای انتخاب میشوند. دیگر انواع محتواهای زرد محتواهای تصویری یا فتوتیترها هستند. بسیاری از رسانهها از ترکیب انواع محتواهای زرد برای رسیدن به اهداف خود بهره میبرند.
رسانههای زرد چگونه کار میکنند؟
روش کار رسانههای زرد چندان پیچیده نیست اما حسابشده است. در رسانههای زرد بیشتر تمرکز بر روی حاشیهنگاری و احساسات مخاطبان است. رسانههای زرد از جنجالآفرینی خبری، شایعه، استفاده از عواطف مخاطبان و استفاده از عقاید و گرایشهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای جذب مخاطبان کمال استفاده را می برند.

این رسانهها با انتشار مطالب غیر جدی و سرگرمکننده و یا مطالب تند، افراطگرایانه و احساسات برانگیز بر مخاطبان تأثیر میگذارند. هیچوقت از رسانههای زرد انتظار نداشته باشید که منصفانه و واقعگرایانه خبررسانی کنند چراکه هدف اصلی در این سبک از رسانهها فروش و جذب بیشتر مخاطبان است و انعکاس درست واقعیات هیچ جایی در مرامنامه این رسانهها ندارد.
تیتر زرد در محتوا چگونه است؟
مهمترین بخش محتوای زرد تیتر آن است. محتوا از هر نوعی که باشد تیتر نقش حیاتی در آن ایفا میکند و مخاطب با تیتر تصمیم میگیرد که ادامه محتوا را پیگیری کند یا نه. مهمترین ویژگی زردنویسی یا بهترین راه برای بازشناسی یک مطلب زرد توجه به تیتر است و میتوان گفت سادهترین راههای تولید یک مطلب زرد، توجه ویژه به تیتری مهیج، احساساتی، اغراقآمیز و کنایهآمیز است.
تیتر زرد معمولا ابهامآمیز انتخاب میشود و کمتر تمایل به لو دادن و فاش کردن اصل خبر دارد.برای نوشتن تیتر زرد جذاب ،کوتاهی و استفاده از کلمات ساده که فهم آن برای مخاطب عام راحت باشد ازجمله ترفندهایی است که رسانههای زرد از آن استفاده میکنند.
خبر زرد چیست؟
در رسانهها، اخبار به انواع مختلفی تقسیم میشوند که خبر زرد یکی از آنهاست هرچند این نوع از خبر چندان به مذاق خبرنگاران و روزنامهنگاران رسمی خوش نمیآید اما چه بخواهیم و چه نخواهیم این روزها طرفدارانش حتی از رسانهها و اخبار رسمی و معتبر بیشتر است. برای تشخیص خبر زرد نیاز به صلاح ویژه و خاصی نیست همینکه خبری را مطالعه کردید که تمرکز آن بر روی حاشیه و بزرگنمایی وقایع بود بدانید که این نوع خبر زرد است.
خبر زرد بیشتر بر روی حواشی هنرمندان، ورزشکاران و اصطلاحا سلبریتی ها تمرکز دارد اما اگر در حوزههای دیگر نیز آن را مشاهده کردید تعجب نکنید چراکه این روزها ردپای آن را میتوان در سیاست، حوادث، فناوری و حتی اقتصاد مشاهده کرد. بهطورکلی خبری که تمرکزش بر روی حاشیه و بزرگنمایی است خبر زرد است.
تبلیغات زرد چیست؟
همان طور که در جریان هستید، این روزها انواع مختلفی از تبلیغات به چشم میخورند و افراد با توجه به نیاز و سلیقهای که دارند، میتوانند به سراغ آنها بروند. در این خصوص میتوان به تبلیغات زرد نیز اشاره داشت که شاید آن را در وب سایتها و پیجهای گوناگون دیده باشید.
حال شاید سوال شما این باشد که تبلیغات زرد به چه صورت ساخته میشود؟ در پاسخ باید گفت که حاشیه سازی و بزرگ نمایی چاشنی مطالب و تبلیغات در نوع زرد آن میشود. همچنین افراد میتوانند تصاویر و ویدیوهای جنجالی و جذاب را هم ساخته و در کنار آن قرار دهند. پرداختن به اخبار و موضوعات ترند به این صورت، یکی از بهترین ایدهها برای تبلیغات زرد است.
برای نمونه تصور کنید که اتفاقی عجیب در گوشهای از جهان و به خصوص ایران رخ میدهد. حال شما قادر هستید تا به آن به صورت گفته شده بپردازید و بازدید فراوانی بگیرید. البته به یاد داشته باشید که این شیوه همیشه هم جواب نمیدهد. برای نمونه اگر اتفاقی تلخ مانند سیل یا زلزله در شهری از ایران رخ دهد و شما بخواهید از آن به سود خود استفاده کنید، بی شک تبعات خوبی در انتظارتان نخواهد بود و این قضیه از دید مردم جالب نیست.
جذب مخاطب توسط مطلب زرد
زرد نویسی محبوبیت خود در میان مخاطبان را به دو عامل ابهام در موضوع و اهمیت موضوع مدیون است. هر چه ضریب اهمیت یک موضوع بالاتر باشد، ضریب نفوذ آن نیز به همان میزان بالا میرود. در ضمن به همان میزان که ابهام در قضیه افزایش مییابد، ضریب نفوذ پیام رسانهای زرد نیز بالا میرود. شاید روزانه اخبار زرد بسیاری در رسانههای مختلف جهان منتشر شود اما تنها برخی از این اخبار با اقبال مخاطبان مواجه میشود. در انتخاب سوژه مطلب و محتوای زرد باید نیاز هر جامعه و شرایط موجود در آن را نیز در نظر گرفته شود، سوژهها باید بهروز باشند و متمرکز بر حواشی باشد که مردم دوست دارند به آن پرداخته شود.
معمولا اخبار سلبریتی ها هنری و ورزشی در جذب مخاطب بسیار موفق عمل میکند و امتحان خود را پس داده است علاوه بر این ابزار انتشار محتوای زرد نیز در جذب مخاطب تأثیرگذار است. در سالهای اخیر مطالب زرد در شبکههای اجتماعی بهویژه اینستاگرام با بازخورد خوب مخاطبان روبهرو شده تا شبکههای اجتماعی را به ابزاری برای انتشار مطالب زرد تبدیل کند.
روزنامه زرد چیست؟
روزنامه نگاری زرد برای اولین بار در اواخر قرن نوزده میلادی در اروپا و امریکا شکل گرفت، منظور از روزنامه زرد، روزنامه ای با کیفیت بسیار پایین محتوا و عموما موضوعات عامهپسند و سطح پایین است. شاید فکر کنید چرا زرد؟ این انتخاب دلیل جالبی دارد. در زمان های گذشته داستانهای محبوب کودک و نوجوانان روی اوراق بیکیفیت و تک برگی با کیفیت چاپ پایین اما در تیراژ بالا و قیمت پایین عرضه میشد که نام قهرمان داستان برای این که بهتر دیده شود با رنگ زرد و بزرگ در بالای صفحه میدرخشید. چنین نشریاتی ارزش محتوایی و خبری نداشتند و بیشتر محتوای آنها سرگرمی و تفننی بود و سرشار از اخبار عامله پسند بودند. به همین دلیل چنین روزنامههایی بعدها “روزنامه زرد” نام گرفتند.
بنابراین منظور از روزنامه زرد روزنامه هایی با سطح محتوایی پایین و عامه پسند هستند و بیشتر روی مواردی تأکید دارند که متکی بر احساسات مخاطبان است.
ویژگی روزنامه زرد
- از تکنیکهای برجسته سازی برای با اهمیت جلوه دادن محتوای خود استفاده میکنند.
- تیترهای جنجالی و چند ستونی دارند.
- صفحه نخست آنها پر از عکس با موضوعات مختلف خبری است و بیشتر به اخبار جنجالی میپردازند.
- به موضوعات حاشیه ای و جنجالی بیشتر میپردازند.
- به هر بهایی به دنبال جذب نظر مخاطب هستند.
- از موج سواری روی اتفاقات و حوادث روز سود میبرند.
خبرنگاری زرد چگونه است؟
خبرنگاری زرد به خبرنگاران و خبری گفته میشود که به دنبال اخبار حاشیهای و پرالتهاب است. معمولا خبرنگاران زرد باتوجه به تخصص خود در یک موضوع فعالیت میکنند بهعنوانمثال خبرنگارانی که به دنبال اخبار حاشیه هنرمندان هستند پاپاراتزی نام دارند یا خبرنگارانی که به دنبال اخبار حاشیه سیاستمداران یا ورزشکاران هستند همگی باتوجه به تخصص خود به جمعآوری اخبار زرد میپردازند.
حاشیه و بهروز بودن اخبار همان چیزی است که در خبرنگاری زرد میان رسانهها رقابت ایجاد کرده است. ممکن است دو رسانه متفاوت به سراغ یک سوژه زرد یکسان بروند اما رسانهای موفق است که سوژه را به پرحاشیه ترین و ملتهبترین شکل ممکن منعکس کند.
اخبار زرد به چه چیزی میپردازد؟
اخبار زرد به محتواهای خبری گفته میشود که در دستهبندیهای اخبار فرهنگی، ورزشی، حوادث و… جای نمیگیرند. این اخبار به طور معمول، غیر معتبرند و به موضوعاتی میپردازند که حاشیهساز است. این اخبار، موضوعات خود را به نحوی برجسته و بزرگنمایی شده در اختیار مخاطبان قرار میدهند. از جمله موضوعات مورد توجه و علاقه اخبار زرد میتوان به انتشار اخبار خصوصی در مورد زندگی سلبریتیها، خوانندگان، ورزشکاران و دیگر افراد مشهور جامعه اشاره کرد.
انتشار خبرهایی از قبیل حضور یک فرد مشهور در یک پارتی شبانه، بیان رسواییهای اخلاقی این افراد و… از جمله مباحث مورد علاقه این اخبار است. در برخی از موارد نیز این دسته از اخبار به مباحث سیاسی و جناحبندیها ورود میکنند و به جنجالسازی و حاشیه آفرینی پیرامون این مباحث دست میزنند.
بنابراین و به طور کلی میتوان گفت اخبار زرد، در حوزههای مختلف ورزشی، سینما و تلویزیون، حتی سیاست وارد میشوند و هدف اساسی آنها جذب مخاطب بیشتر است. این اخبار در حقیقت با هدف فریب دادن کاربران، طراحی و تدوین میگردند.
سایت های زرد چه نوع سایت هایی هستند؟
علاوه بر تبلیغات زرد که ما در گذشته به آنها پرداخته بودیم، سایتهایی نیز به عنوان سایت زرد فعال هستند. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که این سایتها دقیقا چه هستند و چه کاری انجام میدهند؟ پس با ما همراه باشید.
در ابتدا باید گفت که این دسته از سایتها هیچ هدفی در خود ندارند و در هیچ حوزه مشخصی کار نمیکنند. نیمهای از این سایتها مملو از تبلیغات زرد و عجیب و غریب بوده و نیمه دیگر آن نیز با مقالات و موضوعات عجیب از پر شده است.
این سایتها سعی دارند تا با به کار بردن برخی از عکسهای جنجالی و عجیب، بازدیدهای زیادی دریافت کند. شاید چنین تصور کنید که این سایتها بازدیدی ندارند و مردم به آن ها اعتنا نمیکنند. این در حالی است که حتی در ایران نیز چنین سایتهایی، حتی برای سرگرمی هم از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.
در واقع هدف از ساخت سایت زرد این است که صاحبان آن با هر گونه مقاله این چنینی به مرور زمان به بازدید بالا برسد. بعد از مدتی که این بازدید زیاد میشود و رتبه آنها در گوگل نیز بیشتر میشود، آنها به سراغ درج تبلیغات در وب سایت خود میروند. آنها با توجه به میزان بازدید خود، تعرفههای گوناگونی را برای تبلیغات خود در نظر دارند.
پرسش و پاسخ تکمیلی