
بازاریابی فرایند جذب مشتریان و مراجعین بالقوه به سمت کالاها و خدمات شما و اقناع آنها برای انتخاب کالاها و خدمات شما در مقایسه با سایر رقبایتان است.
موضوع مهم این است که چرا کتب علمی زیادی در حوزه بازاریابی نوشته شده و چرا مدرک چهارساله دانشگاهی برای این رشته وجود دارد؟ چه صاحب یک شرکت بزرگ و چه صاحب یک کسب و کار کوچک باشید، بازاریابی به مجموعه اقداماتی گفته میشود که شما جهت جذب مشتریان بالقوه برای محصولات و خدمات خود و در راستای موفقیت کسب و کار انجام میدهید.
هدف بازاریابی در کسب و کار
هدف بازاریابی اجرای فروش است. بازاریابی خوب میتواند مشتریان بالقوه را به سمت وبسایت شما جذب کند. اما تا زمانی که مشتری محصول را خریداری نکند، بازاریابی موفقیتآمیز نخواهد بود. همه کارهایی که انجام میدهید تا به مشتریان بالقوه دست پیدا کرده و آنها را متقاعد کنید، بازاریابی نامیده میشود. فرایند فروش به اقداماتی گفته میشود که شما انجام میدهید تا فروش را به نتیجه برسانید و یک قرارداد یا توافقنامهی امضا شده دریافت کنید.
۶ رمز موفقیت در بازاریابی کسب و کارها
۱- اولین رمز موفقیت در بازاریابی کسب و کارهای کوچک این است که بدانید واقعا چه چیزی میفروشید. اشخاص، محصولات و خدمات نمیخرند بلکه احساسات و تجربیات را خریداری میکنند. بهعنوان مثال، خانه استیک Keg کارش فروش استیک است اما به تبلیغات آن نگاه کنید. آنچه آنها درواقع میفروشند، اوقات خوب در کنار خانواده و دوستان است. چرا شرکت میشلین از یک نوزاد در تایر برای تبلیغات خود استفاده میکند؟ آیا به این خاطر که سالهاست با تایرهای آن شرکت رانندگی میکنید؟ به این دلیل است که میشلین درواقع نه فقط تایر، بلکه ایمنی میفروشد. وجود نوزاد در کمپین تایر به مردم میگوید، با خرید تایرهای میشلین میتوانند حس کنند والدین خوبی هستند.
۲- بهمحض اینکه بدانید چه چیزی را واقعا میخواهید بفروشید، میتوانید بازار هدف خود را مشخص کنید. اگر از صاحبان کسب و کارهای کوچک هستید؛ توانایی مالی بازاریابی بزرگ و پرهزینه را نخواهید داشت و باید پیام بازاریابی خود را مستقیما به مشتریان برسانید. بازاریابی هدف، این امکان را به شما میدهد تا افرادی را که احتمال خرید محصول یا خدمات شما در آنها بیشتر است، بخشبندی کنید.
۳- تفاوت بین استراتژی بازاریابی و طرح بازاریابی را بدانید.
۴- هنگامیکه یک طرح بازاریابی برای موفقیت کسب و کار خود مدون میکنید، بر اصول بازاریابی تمرکز کنید. چهار جزء کلیدی هر طرح بازاریابی عبارتاند از:
- محصولات و خدمات: آنچه در این قسمت اتفاق میافتد، به اینکه شرکت شما محصول اصلی را تولید میکند یا محصول را از ایده به نمونه تبدیل و سپس به بازار عرضه میکند و یا یک محصول کاملاً توسعه یافته را بازاریابی میکند، بستگی دارد. به خاطر داشته باشید که بازاریابی خدمات از بازاریابی محصولات متفاوت است. صرفنظر از هر آنچه به فروش میرسانید، تمرکز این بخش بر خاص بودن کالا یا خدمت شما است و شامل پیشنهاد فروش منحصربهفرد میشود.
- قیمتگذاری: نقطه شروع برای هر استراتژی قیمتگذاری و تجزیهوتحلیل شکست است. بههرحال، شما میخواهید کسب درآمد کنید، نه اینکه سرمایه خود را از دست بدهید. اما فراتر از آن قیمت ایده آل، ترکیبی از چگونگی قرار دادن کالا یا خدمات شما و میزان تحمل بازار است. با استفاده از این راهنما در مورد استراتژیهای قیمتگذاری بیشتر بدانید.
- مکان (توزیع): جزئیات اینکه چگونه و در کجا محصولات و خدمات خود را بفروشید توزیع نام دارد. هنگامیکه به بخش طرح فروش و توزیع نگاه کنید، این بخش روشهای توزیع کاربردی، روند معامله بین کسب و کار و مشتریان شما و استراتژی فروش شما را مشخص میکند.
- تبلیغات: این بخش از طرح بازاریابی توضیح میدهد چگونه شرکت شما در حال ارائه محصولات یا خدمات خود به خریداران است. چالش اینجا این است که باید بهترین فعالیتهای تبلیغاتی را با بودجه بازاریابی خود، برای رسیدن به بازار هدفتان انتخاب کنید.
۵- در بخش تحقیقات بازار سرمایهگذاری کنید. تحقیقات بازار به شما این امکان را میدهد تا بدانید کدام مشتریها بیشتر به محصولات و خدمات شما علاقهمندند. اطلاعات ویژهای در مورد آنها کسب کنید، از رقبای خودآگاه شوید و استراتژیهای رقابتی تدوین کنید. در کنار گرایشهای اقتصادی قرار بگیرید و حتی به بازارهای جدید دست پیدا کنید. موفقیت کسب و کار شما در گرو همین تحقیقات است.
۶- اطمینان حاصل کنید که کمپینهای بازاریابی شما با استراتژیها و طرحهای بازاریابیتان همراستا هستند. برای رسیدن به موفقیت در بازاریابی، شما باید پیام ثابتی داشته باشید. بازاریابی تجمیعی، کار بازاریابی شما را متمرکز کرده و موفقیت کسب و کار شما را افزایش میدهد.
بازاریابی را حرفه خود کنید
حوزه بازاریابی فرصتهای شغلی زیادی فراهم میکند و برای افرادی که به دنبال چالش هستند و با دیگران خوب تعامل میکنند، بهترین گزینه است. وقتی به شغل بازاریابی فکر میکنید شاید اولین شغلی که به ذهن برسد، مدیر اجرایی تبلیغات باشد؛ اما این شغل فقط یکی از صدها شغلی است که در حوزهی بازاریابی وجود دارد.
بسیاری از مشاغل بازاریابی مثل کار فروش درآمد فوقالعادهای دارند. کار فروش موجب انعطافپذیری شما خواهد شد و شما را قادر خواهد ساخت که برنامهریزی روزانه داشته باشید.
اگر فروش هم مناسب شما نیست، فرصتهای شغلی در تحقیقات بازار، تبلیغات و روابط عمومیوجود دارند. اگرچه بسیاری از مشاغل بازاریابی همچون کپی رایتینگ و مدیریت برند به مهارتهای خلاقانهای نیاز دارند، اما دیگر مشاغل آن همانند تحلیل بازار و یا مدیریت حساب تبلیغاتی به افرادی نیاز دارد که مهارتهای تحلیلی قوی داشته باشند. در هر صورت شرکتها و برندهای زیادی برای موفقیت کسب و کار خود به افراد فعال در حوزهی بازاریابی احتیاج دارند.
بازاریابی دیجیتال و تجارت الکترونیک را نادیده نگیرید. چرا که هر دو بهسرعت در حال رشد بوده و فرصتهای شغلی بازاریابی جدیدی را که ده یا پانزده سال پیش وجود نداشت، ایجاد میکنند.
انواع مختلف بازاریابی
شما برای کسب و کار کوچک خود، بینهایت گزینه دارید. تصویر یک بچه با که نشانه پیتزا فروشی در کنار جاده در دست دارد، نوعی بازاریابی است. تریلر فیلمی که شما در گوشی هوشمند خود دارید و یا کارت هواداری که در فروشگاه لباس مورد علاقه خود استفاده میکنید، نیز نوعی تبلیغات است. فهرستهایی که از انواع بازاریابی تهیه میشوند، به هیچوجه کامل نیستند. با این حال، این مجموعه فهرستی است که بسیاری از شرکتهای کوچک و موفق به کار گرفتهاند.
بازاریابی وابسته
بازاریابی وابسته به دریافت کمیسیون از فروش محصولات دیگران در وبلاگ یا وبسایت شما گفته میشود. مزیت بزرگ وابسته این است که شما برای ساخت، انبار و حملونقل محصولات متحمل هزینه نخواهید شد. وظیفه شما این است که تا آنجا که امکان دارد ترافیک سایت خود را افزایش دهید تا بتوانید کمیسیون بیشتری دریافت کنید.
برندینگ یا بازاریابی برند
نام تجاری شما، درک مصرفکننده از شنیدن یا فکر کردن راجع به خدمات و یا محصول شماست. برندینگ به ایجاد یک تصور مطلوب مثبت در ذهن مشتریان گفته میشود که آنها را به انتخاب محصولات یا خدمات شما در رقابت مستمر با سایرین جذب میکند.
کسب و کار شبکهای
کسب و کار شبکهای به برقراری ارتباط با افرادی گفته میشود که ممکن است برای کسب و کار شما سودآور باشند و در مقابل، از سود و حمایت متقابل شما بهرهمند شوند. شبکههای کسب و کار، روشی عالی برای ایجاد یک پایگاه مشتری برای بسیاری از کسب و کارهای کوچک است.
بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی به تولید محتوای جذاب گفته میشود که خریداران احتمالی را به سمت محصولات یا خدمات شما جذب کند. در این فرایند باید بهطور استراتژیک محتوا را در اینترنت به اشتراک بگذارید تا مشتریان بالقوه، محتوا را دیده، با آن ارتباط برقرار کرده و به سمت محصولات و خدمات شما هدایت شوند. وبلاگ نویسی اغلب بهعنوان ابزار بازاریابی محتوایی مورد استفاده قرار میگیرد. در این شکل بازاریابی داشتن آگاهی کافی از مخاطب هدف موفقیت تبلیغات را دو چندان میکند.
خدمات مشتریان
خدمات مشتریان به تعامل با مشتریان، به طریقی که نهتنها به نیازهای آنها پاسخ میدهید، بلکه فراتر از انتظاراتشان پیش بروید گفته میشود. خدمات مشتریان خوب نه تنها مشتریان شما را به سمتتان برمیگرداند؛ بلکه موجب جذب مشتریان جدید نیز میشود.
بازاریابی ایمیلی (ایمیل مارکتینگ)
بازاریابی ایمیلی، پستی مستقیم، از راه دور، اینها همه شکلهای مختلف بازاریابی مستقیم هستند. در این روش، بهطور مستقیم و شخصا (مثلا از طریق تماس تلفنی) یا به وسیله رسانههای ارتباطجمعی (مثل آگهیهای تلویزیونی) به مشتریان بالقوه، مشتریان موجود و یا مشتریان سابق خود دست پیدا میکنید. فلیکرها، تماسها، ارسال دعوتنامه به درب منازل، نامهها و کوپنهای ارسالی از طریق ایمیل همگی شامل این نوع میشوند. این روشها برای کسب و کارهای کوچک دمدست و کارآمد هستند.
بازاریابی صادرات
بازاریابی صادرات، به یافتن بازار برای محصولات و خدمات خود در خارج از کشور گفته میشود. در این نوع بازاریابی باید طرحی تدوین کنید تا علاقهی مصرفکنندگان جهانی را به محصولات و خدمات خود جلب کنید. با این استراتژی، زمانی که آنها تصمیم به خرید از بگیرند، میتوانید با موفقیت، کالاها و خدمات خود را توزیع کنید. در این نوع، کیفیت تحقیقات بازار شما حائز اهمیت میشود چراکه شما نهتنها باید مشتریان بالقوهتان را شناسایی کنید بلکه باید عادات مشتریان دیگر کشورها را نیز شناسایی کنید و در برخی موارد بر اساس آن، نوع محصولات خود را تغییر دهید.
بازاریابی چند سطحی یا بازاریابی شبکهای
در این روش نمایندگان مستقل، به فروش محصولات و خدمات یک شرکت به مصرفکنندگان میپردازند. آنها نمایندگان خود را استخدام میکنند و به آنها آموزش میدهند تا همان کار را انجام دهند. به این روش، بازاریابی شبکهای گفته میشود زیرا نمایندگان، بر اساس فروش شخصی و فروش نمایندگان خود کمیسیون دریافت میکنند. اگر به نوع شبکهای علاقهمند هستید، حتما باید تفاوت بین بازاریابی شبکهای و برنامههای هرمی غیرقانونی را مطالعه کنید.
بازاریابی آنلاین
بازاریابی آنلاین به استفاده از شبکههای دیجیتال (همانند اینترنت و شبکههای موبایل) برای فروش خدمات و محصولات گفته میشود. همانند بازاریابی مستقیم، این نوع هم طبقهبندی گستردهای دارد. این طبقهبندی شامل بازاریابی بهینهسازی موتور جستجو، رسانههای اجتماعی، پیامکی، متنی و آگهیهای آنلاین میشود. واضحترین نوع بازاریابی آنلاین داشتن وبسایت کسب و کار است.
روابط عمومی
روابط عمومی به ایجاد یک تصویر عمومی قدرتمند از شرکت شما گفته میشود. در این فرایند از طریق رسانهها، برای شرکت، محصولات یا خدمات خود تبلیغات مثبت انجام میدهید. تفاوت بزرگی بین تبلیغات و روابط عمومی وجود دارد. شما نمیتوانید برای پوشش رسانهای هزینه کنید، بلکه باید آن را به دست بیاورید! هنگامیکه شما تبلیغات میکنید نمیتوانید بر پیامهایی که منتقل شده، کنترل داشته باشید و باید همزمان برای برخورد با تبلیغات منفی هم خودتان را آماده کنید.
بازاریابی ارجاعی
بازاریابی ارجاعی به ایجاد پایگاه مشتری برای کسب و کار شما گفته میشود. برای این کار باید از مشتریان خود بخواهید تا مشتریان احتمالی دیگر را به شما ارجاع دهند. دریافت ارجاع از مشتریان راضی میتواند چرخهی فروش شما را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد.
بازاریابی نمایشگاهی
بازاریابی نمایشگاهی به استفاده از نمایشگاه بهمنظور نمایش و معرفی محصولات و خدمات شما گفته میشود.
بازاریابی کلامی
اینکه از افراد بخواهید نظرات مثبت خود را راجع به کسب و کار شما با دیگران به اشتراک بگذارند، افراد را به خرید کالاها و خدمات شما تهییج میکند. استفاده از نظرات افراد مشهور و گرفتن تأییدیهها دو راه اجرای نوع کلامی هستند.
اگر دید خوبی از بازاریابی داشته باشید و بدانید کدام روش بازاریابی میتواند به شما در بهتر شدن میزان فروش و در نهایت موفقیت کسب و کارتان کمک کند، حتما بنگاه کوچک اقتصادی شما خیلی سریع شکوفا میشود و قلههای موفقیت را فتح خواهید کرد.
پرسش و پاسخ تکمیلی