قصه گویی در محتوا ؛ استوری تلینگ چیست؟

  • نویسنده : محمد حجتی
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
  • تاریخ انتشار : 1399/01/26
قصه گویی در محتوا ؛ استوری تلینگ چیست؟

قدیمی ترین و ماندگارترین هنر انسانی را می توان قصه گویی نامید که با توسعه و گسترش علم بر ارزش های آن افزوده است. قصه گویی در محتوا هدیه ای از آئین و سنت های ماست که نشانه ای از فرهنگ یک جامعه و گذشته ی آن جامعه را داراست.

از دوران و زمان هایی که انسان های نخست به گرد هم جمع می شدند و در کنار آتش می نشستند قصه گویی وجود داشته است که مثالی از آن پدربزرگ ها و مادربزرگ های ما هستند،که متاسفانه امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و وجود ابزارهای تکنولوژی و نبود فرهنگ استفاده از آن و مشاغل سخت و مشغله های کاری و فکری خانواده ها از این گردهمایی ها کاسته شده است و یا حتی قابل مشاهده نیست.

تعریف قصه گویی در تولید محتوا

قصه گویی یک تجربه ی همگانی ست که برای همه ی انسان ها رخ داده است به جرات می توان گفت اکثر انسان ها و یا حتی همه ی انسان ها دارای خاطراتی با عنوان داستان گویی و قصه گویی پدران و مادران و شیرین تر از آن قصه گویی پدربزرگ ها و مادربزرگان دارا هستند.

قصه گویی یک هنر روایت به شکل شفاهی ست که در آن قصه گو با یک یا چند مخاطب در کارش سهیم است.قصه گویی به دلیل ارتباط مستقیم ش با مخاطبانش یک هنر بازی با قلب و روح و جسم مخاطب است به شکل ارتباط دهان قصه گو و قوه ی شنوایی شنوندگان.

قصه گویی در شیوه ی قدیمی و سنتی ش ارتباط مستقیم و بدون واسطه بین قصه گو و شنوندگان است.در قصه گویی به شیوه و سبک جدید نیز یک هنر شنیداری است بیان کننده ی یک شکلی از گفت و گو و رابطه ی بین قلب ها و روح انسان های قرن بیستم است.

قصه گویی یک شیوه ی از بیان کردن داستان هاست که گاهی به شکل نثر و گاهی به شکل نظم شکل می گیرد.این نکته قابل ذکر است که قصه گویی تاریخچه اش به زمان حال برنمیگردد و محدود به کتب و نوشته ها نمی شود،بلکه قصه گویی قبل از به وجود آمدن خط و نوشتن کتب و نوشته ها وجود داشته است و بسیاری از قصه ها و افسانه ها از طریق نقل و نسل به نسل و به شکل قصه گویی و داستان گویی نوشته شده است.

همانطور که گفته شد داستان گویی به دلیل”تجربه مشترک بین انسان ها” در بسیاری از فرهنگ ها و اقوام به عنوان یک سرگرمی و یک نماد و نشانه از فرهنگ هر ملتی است.

تاریخچه قصه گویی در ایران چگونه است؟

در بسیاری از متون های سومری باستان،چینی و مصری نیز نمونه هایی از قصه و قطعه های داستانی آمده است.

پژوهشگران بسیاری نخستین سند مکتوب را که در آن به نوعی به قصه گویی اشاره شده است،به پاپیروس مصری معروف به”وستکار”نسبت دادند که به 1300 تا 2000 سال قبل از میلاد مسیح مربوط می شود.

قصه گویی در محتوا

قصه گویی در ایران نیز به دوران باستان بر میگردد.ایران یک تمدن و سرزمین هفت هزار ساله است که از همان دوران و به همان میزان قدمت قصه گویی دارد که در هر دوران و سلسله تاریخی قصه های متفاوتی را داراست به این معنی که هر قصه مختص و مربوط به یک دوران تاریخی است.

در ایران باستان هم نقل شده است که یک سری از افراد بوده اند که در مجالس،به نقل روایت داستانی می پرداختند اما از طرفی گفته اند:در ایران باستان و در این دوران افرادی بودند که به کار نقل داستان و روایتگری می پرداختند که از این راه منبع درآمد عده ای از آنان هم بوده است.

بیشتر این افراد برای کسب درآمد وامرار معاش و گذراندن زندگی خود در محضر شاهان و شاهزادگان به نقل داستان هایی می پرداختند.

در دوران پس از اسلام نیز این قصه گویان به مساجد نیز راه یافتند.حتی بسیاری از واعضان از این طریق قصه گویی و روایتگری به نقل احادیث امامان و سنت و سیره پیامبران و داستان هایی از قرآن را نقل می کردند.و از این راه نیز به گسترش اسلام نیز کمک زیادی کردند.

قبل از اسلام نیز هم با استفاده از روایات برای تبلیغات ادیان دیگر نیز هم به کار برده می شد و از این طریق پیروان خود را با خود همراه می کردند.

طبق گفته های نقل شده ظاهرا بیشتر گدایان و معرکه گیران بودند که برای مردم داستان هایی را نقل می کردند.و کسانی هم در محل عبور و مرور مردم می نشستند و داستان هایی می گفتند. قصه گو انسان توانمندی است که بین قصه و شنونده با استفاده از تبحر و مهارت خود حوادث و صحنه های داستان را به ذهن مخاطب مرتبط می کند و با ارتباط مستقیم با مخاطب از آنان همکاری غیرمستقیم می طلبد.

دلایل قصه گویی در تولید محتوا چیست؟

  • دفاع از ادبیات شفاهی سرزمین مان
  • دسترسی داشتن به زندگانی گذشته گان و تجربیاتشان
  • دانستن از این که گذشتگان ما از ما چه می خواهند
  • برای پیوند و اتصال فرهنگی بین نسل های قبل با نسل های بعد

دلایل داستان گویی در محتوا

  • آشنا شدن دانش آموزان با رفتارهای قابل قبول و تایید شده ی جامعه و رفتارهای حاکم بر جامعه
  • استفاده از منابع و ذخایر ادبی فرهنگ جامعه و معرفی آنان به دانش آموزان
  • مفهوم سازی غیرمستقیم و خلاقانه و جذاب مطالب درسی
  • ایجاد رابطه ی کلامی مناسب و خوب بین دانش آموزان و معلم

انواع قصه گویی محتوایی چیست؟

قصه گویی مذهبی: قصه هایی هستند که رهبران گروه های مذهبی،برای ترویج مذهب شان به جای قوانین از آن استفاده می کنند.

قصه گویی در اردو: از مکان های موثر برای قصه گویی در اردوهاست،اردوها به دلیل فضای باز شان و مکان طبیعی اش و محیط صمیمی بودن برخلاقیت قصه گو می افزاید و او را در این رابطه کمک می نماید.

انواع قصه گویی محتوا

قصه گویی قومی: این نوع قصه گویی ها در گردهمایی های اجتماعی،خیابان ها و بازارها انجام می گیرد.و همچنین در خانه نیز قابل اجراست.

قصه گویی تماشاخانه ای: این نوع قصه گویی ها در ساختمان هایی مانند تماشاخانه های واقعی به اجرا در می آورند.

قصه گویی نقالانه: نوعی از قصه گویی است که کارش خلق و اجرای حکایت های شفاهی شاعرانه است و به نقل داستان ها و حوادث تاریخی وستایش و حمد نیاکان و بزرگان و اسطوره های یک فرهنگ و گروه های قومی و فرهنگی و ملی می پردازد.

قصه گویی کتابخانه ای: در این نوع از قصه گویی،کتابداران در ساعات مشخص و خاصی در کتابخانه برای کودکان قصه می گویند.

اهداف قصه گویی در محتوا چیست؟

  • کمک در جهت تربیت و پرورش قدرت بیان و سخنوری و احساسات و افکار کودکان
  • تقویت و پرورش قدرت قوه ی تخیل کودکان
  • تحریک و تشویق قوه ی ابتکار و خلاقیت در کودکان
  • ایجاد عشق و علاقه به ادبیات در کودکان
  • کمک به رشد اعتماد به نفس در کودکان و علاقه مند کردن آنان به عدالت و کمال و آزادی
  • برآورده کردن نیازها و امیال عاطفی کودکان و آماده کردن آنان برای یادگیری اخلاق و انسانیت و انسان خوب بودن.

پرسش و پاسخ تکمیلی

سجاد باقرپور

این مطلب ربطی به داستان گویی در محتوا نداشت که اهداف قصه گویی در محتوا رو با توجه به اینکه این سایت، در مورد تبلیغات هست و نه پرورش کودکان، بازبینی نیاز دارد

پاسخ دادن

سفارش فوری تولید محتوا

تعداد کلمه و مقاله را وارد کنید تا سفارش شما محاسبه شود

درصد تخفیف : 0%
قیمت هر مقاله0 تومان
قیمت کل0 تومان
قیمت با تخفیف0 تومان
پرداخت

با ما گفتگو کنید