
دیدن چهره برخی افراد معروف در اینستاگرام به امری روزمره تبدیل شده است. افرادی که با فعالیت زیاد و ساخت انواع ویدیوها از جمله طنز، چالش و… خود را در این شبکه اجتماعی مطرح میکنند. در اصطلاح امروزی بازاریابی اینستاگرام به چنین افرادی اینفلوئنسر (تاثیرگزار) گفته میشود. این افراد به دلیل داشتن فالوورهای زیاد و فعالیت مداوم چهرههای شناختهشدهای هستند. همکاری با این افراد برای تبلیغات و برندسازی به اینفلوئنسر مارکتینگ شهرت دارد.
اینفلوئنسر واقعی را چگونه بشناسیم؟
بازاریابی اینفلوئنسری اکنون نوعی از بازاریابی آنلاین است. مدتی است که این اصطلاح روی زبانها افتاده و فعالین حوزه بازاریابی اینترنتی به آن اشاره میکنند. با این حال، هنوز هم افرادی وجود دارند که واقعا نمیدانند که بازاریابی اینفلوئنسری چیست. به طور کلی استفاده از یک شخصیت مشهور و شناختهشده در صفحات مجازی یا حتی عالم واقعیت، به اینفلوئنسر مارکتینگ شهرت دارد. برخی افراد به صورت ذاتی اینفلوئنسر هستند:
- بازیگران مشهور سینما و تئاتر
- خوانندهها مخصوصا خوانندگان پاپ
- کمدینهای استنداپ کمدی
- برندگان مسابقات استعدادیابی
جدا از این موارد مشخص، باید گفت معیار مشخصی برای در نظر گرفتن یک شخص به عنوان اینفلوئنسر وجود ندارد. برخی داشتن فالوورهای میلیونی را برای این موضوع در نظر میگیرند. برخی هم لیستی از نام افراد مشخص میکنند و آنها را به عنوان اینفلوئنسرهای اینستاگرام مشخص میکنند. فارغ از تمامی این بحثها نکاتی در بحث اینفلوئنسر مارکتیگ اهمیت دارد که باید به آنها توجه کنید.
1- سرمایه خود را به باد ندهید!
استفاده از چهرههای شناختهشده و تاثیرگزار شبکههای اجتماعی باعث دیدهشدن سریع برند شما خواهد شد. این موضوع منجر به سرازیرشدن طیف زیادی از کاربران به سمت صفحه اینستاگرام شما میشود. قبل از اینکه تعداد زیادی کاربر به سمت صفحه خود بفرستید حتما سوالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا طراحی و ظاهر صفحه شما با تعداد کاربران تناسب دارد؟
- آیا برنامه و کمپین مشخصی برای بعد از تبلیغ دارید؟
- تعداد پستها و فالوورها فعلی شما متناسب با مخاطبین بالقوه این روش است؟
این روش برای شما هزینهبردار است. هدف از پرسش این سوالات، بررسی میزان آمادگی شماست. علاوه بر این اگر به صورت اختصاصی توسط یک اینفلوئنسر برای شما محتوا تولید شود، هزینهها تا چندبرابر بیشتر هم میشود. لذا قبل از هر تصمیمی محتوا و شرایط کاری خود را بسنجید و آماده شوید.
2- خود را محدود به یک یا دو چهره شاخص نکنید
در اینستاگرام و تلگرام افراد زیادی با عنوان اینفلوئنسر شناخته میشوند. همچنین چهرههای جدیدی نیز هر روز به وجود آمده و برخی چهرههای قدیمی حذف میشوند. به یاد داشته باشید، رسیدن به یک یا چند فرد واقعا مناسب برای شما نیازمند بررسی و رایزنی است. صفحه بسیاری از این افراد توسط مدیر برنامههایشان مدیریت میشود. باید در یک فرایند تحقیقاتی با تعداد زیادی از آنها ارتباط برقرار کنید. از این طریق به یک تعرفه کلی درباره همکاری با افراد مختلف پی خواهید برد.

همچنین برخی آژانسهای بازاریابی وجود دارد که تعدادی از این افراد را در مجموعه خود گردآوری کردهاند. در واقع این آژانسها واسطهای بین شما و آن شخص هستند. استفاده از این روش نیز در صورت اطمینان از اعتبار کاری آژانس گزینهی مناسب و کارامدی است.
3- به چهره برند خود احترام بگذارید
یکی از آفتهای استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ، در نظر نگرفتن چهره برند است. متاسفانه به دلیل رشد استفاده از این روش، بسیاری از برندهای مطرح با چشم بسته دست به استفاده از این روشها میزنند.
فعالیتهای قبلی فرد اینفلوئنسر توسط کاربران وب دیده میشود. بسیار دیده شده که ویدیوها و کارهایی با سطح کیفی پایین و گاها مبتذل توسط بسیاری از اینفلوئسرها برای افزایش سرعت رشد کاربران خود تولید شده است. اگر شما یک برند شناخته شده هستید، باید توجه داشته باشید که سابقه آن فرد میتواند اعتبار شما را خدشهدار کند. استفاده از یک فرد معروف و دارای فالوور زیاد تضمینی برای موفقیت شما نیست. هدف خود را بشناسید و به چهره برند خود پس از انجام کار نیز فکر کنید.
4- منتظر یک شگفتی نباشید
به خاطر داشته باشید، هدف اصلی بازاریابی در شبکههای اجتماعی فروش نیست. در واقع در مفهوم بازاریابی، این ابزارها در بخش افزایش آگاهی از برند قرار میگیرند.
اگر تصور میکنید با چند تبلیغ افراد معروف، فروش شما یکشبه چند برابر خواهد شد اشتباه میکنید. البته این موضوع برای کسبوکارهای کوچکی که صرفا در اینستاگرام فعالیت میکنند صادق نیست. اما اگر یک فروشگاه اینترنتی یا یک شرکت بزرگ تولیدی هستید، باید زیرساختهای فروش اینترنتی خود را تقویت کنید.
افزایش آگاهی از برند از روشهای مختلفی صورت میگیرد. شما نیازمند یک برنامه قدم به قدم برای این کار هستید. اینفلوئنسر مارکتینگ یک روش میانبر برای افزایش اگاهی با سرعت بالا و حجم زیاد استو اما برنامه بعدی شما چیست؟ آیا برای هدفگیری مجدد مخاطبین هم برنامهای دارید؟ آیای وبسایت شما یک تجربه مشتری مناسب را ارایه میکند. در زمان اجرای این روش بازاریابی باید تمامی این نکات را مدنظر قرار دهید.
5- میکرواینفلوئنسر؛ دنیای جدید بازاریابی شبکههای اجتماعی
یک پدیدهی نوظهور در اینفلوئسنر مارکتینگ، استفاده از میکرواینفلوئنسر است. این لغت عجیب، اشاره به افراد فعال در شبکههای اجتماعی با فالوورهای کمتر دارد. (اغلب کمتر از یک میلیون مد نظر است).
متأسفانه، تعریف دقیقی از میکرواینفلوئنسر وجود ندارد. به عبارتی ساده، یک میکرواینفلوئنسر شخصی فعال در شبکههای اجتماعی است که به واسطه انتشار جذاب زندگی روزمره خود طرفدارانی کسب کرده است. با این حال این افراد در یک تعریف مشخص نمیگنجند.
طی چند سال گذشته مطالعات زیادی انجام شده است که نشان میدهد میکرواینفلوئنسر روشی عالی برای بازاریابی است. آنها معمولاً نسبت به همتایان بزرگتر و مشهورتر خود، میزان تعامل به مراتب بهتری با کاربران دارند. آنها هنوز به حدی نرسیدهاند که برای اداره حسابهای اجتماعی خود مدیر استخدام کنند یا تعرفههای بالایی برای این کار داشته باشند.

میکرواینفلوئنسر ها بیشتر وقت دارند تا با طرفدارانشان ارتباط برقرار کنند. آنها همچنین عموما با یک موضوع تخصصی (آشپزی، گردشگری، کتاب و…) محتوا منتشر میکنند. بنابراین به طور مرتب در مورد آن موضوع مطلب منتشر کرده و اظهار نظر میکنند. بسیاری از فالوورهای آنها علاقه زیادی به این موضوع دارند و به پستها واکنش نشان میدهند. لذا برای یک فعالیت مشخص (مثلا تبلیغ یک سایت گردشگری)، استفاده از چند فرد به این شکل اثرگزاری فوقالعادهای دارد.
6- حتما برای اینفلوئنسر مارکتینگ یک کمپین طراحی کنید
کمپین بازاریابی به معنای یک برنامه همهجانبه برای یک فعالیت بازاریابی است. اگر قصد دارید میلیونها توامن برای اینفلوئسنر مارکتینگ هزینه کنید، حتما باید یک برنامه داشته باشید. برخی از گامهای کمپین بازاریابی به شرح زیر است:
- هدف از کمپین: هدف از این کار افزایش فروش، افزایش فالوور یا صرفا معرفی اولیه شما به بازار است. با یاد داشته باشید نمیتوانید چندین هدف از یک کار را دنبال کنید. این موضوع باعث تقسیم توان کمپین روی اهداف مختلف و نتیجه نگرفتن از آن خواهد شد.
- مدیر را مشخص کنید: در این زمینه یک نفر را تعیین کنید و مسئولیت را به او بدهید. این فرد باید با فضای شبکههای اجتماعی آشنایی خوبی داشته باشد. اگر تخصص مدیر این کار بازاریابی باشد خروجی بهتری نیز خواهید گرفت.
- بودجه مشخصی داشته باشد: پیش از هر اقدامی تعیین کنید که چه میزان پول برای این کار خرج میکنید. این مرحله بسیار مهم است. اینگونه رفتار نکنید که در آخرین مرحله بر اساس قیمتهای پشنهادی بودجه تعیین کنید.
- گزارش نتیجه کار را بررسی کنید: هر کمپینی چه موفق چه شکستخورده، نیاز به بررسی نتایج دارد. نتایج باید کاملا روشن و بر اساس دادههای واقعی باشد. از این دادهها و اطلاعات در کمپینهای بعدی استفاده زیادی خواهید کرد.
کلام آخر در خصوص اینفلوئنسر مارکتینگ
روش بازاریابی شبکههای اجتماعی اینفلوئنسری روز به روز در حال گسترش است. این روش نوین با استفاده از افراد معروف و دارای فالوور زیاد استفاده میشود. برای استفاده از این روش باید یک برنامه و هدف مشخص داشته باشید. همچنین تعامل و رایزنی با تعداد زیادی از این افراد برای یافتن بهترین گزینه الزامی است. توجه داشته باشید حتما سوابق کاری آنها را به دقت بررسی کنید تا چهره برند شما لطمه نبیند. برای اطلاعات بیشتر به مجله الومحتوا مراجعه کنید.
پرسش و پاسخ تکمیلی