
تدوین استراتژی محتوا روی برنامهریزی، تولید، ارائه و اداره کردن محتوا تمرکز دارد. دقت داشته باشید محتوا محدود به کلمات و متون موجود در صفحه نمیشود، بلکه به تصاویر و رسانههای دیگر را نیز شامل میشود. استراتژی محتوا به مدیریت هر رسانه ای ملموسی که ایجاد و مدیریت میکنید اشاره دارد. این قسمتی از برنامه بازاریابی است که به طور خاص نشان میدهد شما چه کسی هستید؟ تدوین استراتژی محتوا تخصص شما در صنعت مورد نظر را نشان میدهد.
وجود محتوا خوب و قابل اطمینان که از ساختار مناسبی برخوردار باشد برای ارتقاء کیفیت وب سایت حیاتی است. هدف از تدوین استراتژی محتوا ایجاد محتوای معنی دار، منسجم، جذاب و پایدار است. استراتژی به شما کمک می کند تا آنچه را که قبلاً وجود داشته است را بررسی کنید. همچنین با استفاده از آن چیزهایی که باید تولید شود را شناسایی می کنید. از همه مهمتر به درک درستی از چرایی تولید آنها خواهید رسید.
تدوین استراتژی محتوا چیست؟
در واقع در تدوین استراتژی محتوا شما در پی آن هستید تا به چرا و چگونهها پاسخ درستی دهید. چرا باید به تولید محتوا اهمیت داد؟ دقیقا به چه کسانی میخواهید کمک کنید؟ چگونه میخواهید به آنها کمک کنید؟ به طور خاص از استراتژی محتوا برای رسیدن به این اهداف استفاده میشود: ایجاد مخاطب، افزایش درآمد، هزینه کمتر و مشتری بهتر. توجه داشته باشید که استراتژی محتوا اغلب فراتر از مقوله استراتژی بازاریابی محتوا است، زیرا به مشاغل کمک می کند تا تمام محتوای مورد نظر خود را مدیریت کنند. به این ترتیب رتبهبندی سایت در موتور جستجو گوگل ارتقاء خواهد یافت.
نکته اصلی این است که همیشه قبل از تولید هر محتوا به تدوین استراتژی آن فکر کنید. تنها به فکر تولید محتوا در حجم زیاد نباشید. تولید یک محتوای عالی را شروع کنید تا کاربرانتان با آن درگیر شوند. در این صورت رتبه بندی سایت ارتقا مییابد. درست در همین زمان خواهید فهمید که چرا توجه به تدوین استراتژی محتوا برای ادامه فعالیت در فضای مجازی مهم و حیاتی است.
آیا تدوین استراتژی محتوا ضروری است؟

شما قطعا به تدوین استراتژی محتوا نیاز دارید.
شما قطعا به تدوین استراتژی محتوا نیاز دارید. در واقع پاسخ دقیقتر این است: نه تنها به استراتژی محتوا احتیاج دارید بلکه باید آن را مستند سازی نیز کنید. افرادی که از این تکنیک استفاده می کنند معمولا:
- خیلی بیشتر از رقیبان خود در بازاریابی محتوا موفق هستند.
- با چالشهای بسیار کمتری در این زمینه نسبت به سایر افراد روبرو هستند.
- با تکنیکهای بازاریابی محتوا در رسانه و شبکههای مجازی آشنایی بیشتری دارند. در بکارگیری این تکنیکها به حداقل مشکل برخورد میکنند.
- توانایی سرمایهگذاری بیشتر و موثری برای تولید محتوا انجام میدهند.
تدوین مولفههای استراتژی محتوا
برای تدوین استراتژی محتوا لازم است به موضوعاتی مانند تعیین هدف، شناخت مخاطب، تثبیت جایگاه، گوش دادن به مخاطب، سنجش نتایج و تقویت محتوا توجه کنید.هدف گذاری کنید. محتوای عالی برای یک هدف خاص ایجاد میشود و این هدف نیاز به تعریف دارد. از خود بپرسید شما برای رسیدن به چه هدفی در این مسیر قرار گرفتهاید. آیا میخواهید اطلاعات بیشتری از یک برند ارائه دهید؟ شاید در پی ایجاد یک الگوی راهبردی هستید؟ آیا میخواهید از مخاطبان خود مشتری بسازید؟ آیا تلاش میکنید تا در نتایج سرچ گوگل رتبه خوبی داشته باشید؟ شاید میخواهید مشتریان قدیمی خود را حفظ کنید. هنگامی که اهداف خود را به روشنی تعریف کردید، در مییابید که بهترین راه برای دستیابی به آنها تدوین استراتژی محتوا است. شناسایی هدف به شما کمک میکند تا برنامهریزی درستی داشته باشید. در این صورت در زمان و هزینه بسیار صرفهجویی خواهید کرد.
البته در این مسیر هرگز تصور نکنید از هر محتوایی در هر موقعیتی میتوانید استفاده کنید. برای مثال، محتوا ممکن است در تبدیل کاربرانی که در پایین هرم فروش قرار دارند، کاربرد موثری نداشته باشند. در این حالت تنها منجر به تقویت آگاهی از برند مورد نظر خواهند شد. هر قسمت از هرم فروش محتوای مخصوص خود را میطلبد. بنابراین، شما باید تصمیم بگیرید که کدام محتوا برای مخاطب مناسب است. همچنین زمان ارائه محتوا نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. با تدوین استراتژی محتوا، در زمان مناسب گفتمانی موثر با مخاطب هدف خواهید داشت.
تدوین استراتژی محتوا و آنالیز مخاطب
در مرحله بعد در تدوین استراتژی محتوا اطلاعات کافی در مورد مخاطبان خود داشته باشید. بنابراین در مورد مخاطبان خود تحقیق کنید. وقتی بدانید مخاطبان شما چه کسانی هستند، بهتر و موثرتر میتوانید به تدوین استراتژی محتوا بپردازید. با آگاهی از اینکه مخاطبان شما علاقمند به چه سایتهایی هستند، میتوانید اطلاعات باارزشی را بدست آورید. همچنین کنجکاو باشید آنها به چه نوع محتوایی توجه بیشتری نشان میدهند. باید بدانید مخاطبان شما در کدام رسانه و شبکههای اجتماعی اشتراک و فعالیت دارند. این بررسی را می توان با نرم افزارهایی مانند Google Analytics و Google Demographics انجام دهید. باید به شیوهایی مطمئن بفهمید، کاربران با چه چیزهایی درگیر هستند.

با شناخت مخاطبان مورد نظر خود می توانید محتوای مرتبط و ارزشمند تری تولید کنید. محتواهایی که کاربران تمایل به خواندن آنها دارند و درعینحال دیگران را نیز به خواندن آن دعوت میکنند. به عنوان یک بازاریاب حرفهایی، شاید هدف شما تغییر کرده باشد. آیا میخواهید گروه جدیدی از افراد را هدف قرار دهید یا بازار هدف فعلی خود را گسترش دهید؟ آیا میخواهید همان مخاطبان هدف را حفظ کنید؟ برای این منظور باید هر ساله به فاکتورهای جذب مخاطب توجه داشته باشید و آنها را مورد بررسی قرار دهید. به همین دلیل نیاز به تدوین استراتژی محتوا خواهید داشت. اینجا درست همان نقطهایی است که شما مخاطبان خاص خود را توصیف کرده و برای آنها اقدام به تولید محتوا میکنید.
تدوین استراتژی محتوا و تثبیت جایگاه
این یک واقعیت غمانگیز است که اینترنت پر از محتوا است که حتی نباید وجود داشته باشد. محتواهایی که در حال حاضر در جای دیگری وجود دارند، به سادگی دوباره ارسال میشوند و در عین حال هیچگونه ارزشی ندارند. اکثر مردم ۹۹٪ این محتواهای بیارزش را نمیبینند، چرا که در هیچ جایی در SERP ها ظاهر نمیشوند. برای اینکه محتواهای شما در این گروه قرار نگیرند باید دارای چند ویژگی مهم باشند. در تدوین استراتژی محتوا به این نکته توجه میشود که محتوا باید برجسته و فاخر باشد. باید به گونهایی آن را تدوین کنید که درعین مفید بودن، منحصربه فرد باشد. خط مشی مشخصی داشته باشد و از همه مهمتر ارزش واقعی را به خوانندگان ارائه دهد.
هرچه خاصتر باشید جایگاه خود را بیشتر تثبیت خواهید کرد. در این صورت فرصت خواهید داشت تا به مخاطبان ثابت کنید، در فعالیت خود حرفهایی هستید. مهم نیست خوانندگان شما به دنبال اطلاعات باشند یا سرگرمی، در هر صورت شما در زمینه خود تخصص کافی داشته و توانایی کافی برای پاسخ به نیازهای آنها دارید.
تدوین استراتژی برای محتوا و سنجش نتایج
سنجش نتایج یکی از مهمترین جنبه های تدوین استراتژی محتوا است. شما باید بدانید مخاطبان شما چه چیزهایی را دوست دارند. در عین حال باید بفهمید آنها به چه چیزهایی علاقمند نیستند. تولید محتوا در حجم زیاد، بدون بررسی بازخوردهای آن نتیجهایی نخواهد داشت. این امر درست مانند این است که بخواهید با شخص به صورت تلفنی صحبت کنید، اما در وسط مکالمه صدا قطع میشود. برای این منظور معیارهایی در Google Analytics وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید نتایج خود را مورد سنجش قرار دهید. از آن جمله میتوان به معیار مصرف، اشتراکگذاریهای اجتماعی، معیارهای فروش و … اشاره کرد.
در تدوین استراتژی محتوا به صدای مخاطب گوش دهید
در تدوین استراتژی محتوا، گوش دادن به صدای مخاطب را فراموش نکنید. تجزیه و تحلیل دادهها می تواند ابزاری کاملاً مفید باشد اما آنها فقط در نمودارها نتایج را به شما نشان میدهند. بسیاری از نتایج هستند که در آنالیز دادهها ثبت نمیشوند. برای دستیابی به آنها لازم است که به صدا ی مخاطب خود به دقت گوش کنید. مشتریان شما باید بدانند که در رسانههای اجتماعی شنیده می شوند. بنابراین علاوه بر بررسی بازخوردها، از آنها پیشنهاد نیز بخواهید. همچنین بهتر است با سایر کارمندان خود صحبت کنید تا درک بیشتری از نیازهای مشتریان داشته باشید. دسترسی به مشتریان و پاسخ دادن به بازخورد آنها باعث می شود که دادههای ارزشمندی را جمعآوری کنید. همچنین به آنها نشان میدهید که نظر آنها برای شما اهمیت دارد.
تدوین استراتژی در برنامهریزی محتوا و تقویت محتوا
در تدوین استراتژی محتوا، تولید محتوا و بررسی آن قسمتی از این فرآیند را تشکیل میدهند. یکی از مهمترین قسمتهای تدوین استراتژی محتوا تقویت آن است. برای تقویت محتوای خود، شبکههایی را که مخاطبان همواره به صورت آنلاین در آنجا حضور و فعالیت دارند را شناسایی کنید. در مرحله بعد اقدام به انتشار محتوا در این کانالها نمایید. این روش یکی از مهمترین قسمتهای بازاریابی محتوا است. برای این منظور به طور خاص باید استراتژیک فکر و عمل کنید. باید بتوانید همه منابع را شناسایی کنید. برای این منظور بهتر است از کارمندان و مشتریان تاثیرگذار استفاده نمایید. به این ترتیب به شیوهایی موثر به تقویت محتوا خواهید پرداخت.
در این مسیر همواره سعی کنید کارمندان و مخاطبین خاص را حفظ نمایید. کافی است به شیوهایی موثر به آنها ثابت کنید که مهم هستند و شما برای حفظ آنها تلاش میکنید. همانطور که میبینید، تدوین استراتژی محتوا، نیاز به دانش موشکی ندارد، اما اجرای آن کاملاً چالش برانگیز است و باید با دقت انجام شود.
پرسش و پاسخ تکمیلی