
ایجاد مخاطب با محتوا چالشی شیرین برای تولیدکنندگان محتوا است. اینفلوئنسر، فروشگاه و برند تجاری نیاز دارد برای بقا در جهان دیجیتال تولید محتوای اینترنتی کند. شروع تولید محتوا و استمرار محتوا شرطی لازم در بازاریابی دیجیتال است؛ اما شرط کافی، تولید محتوایی است که مخاطب را با محتوا درگیر نماید.
مطالعات نشان میدهد برای هر نفر بهطور متوسط روزانه حدود 1000 محتوا تولید میشود؛ اگر هر فرد بهطور میانگین دو ساعت از روز خود را در فضای اینترنت بگذراند، تقریباً هر محتوا حدود 4 ثانیه زمان خواهد داشت تا مخاطب را درگیرخود کند.
یک محتوای پرطرفدار میتواند میلیونها نفر مخاطب ایجاد کند. حال سوال این است که چگونه یک مخاطب جذاب بسازید؟ چگونه با محتوای جذاب مخاطب را درگیر کنید؟
ابتدا تعریف مخاطب برای محتوا
مخاطب کیست؟ این اولین سوالی است که بهعنوان یک تولیدکننده محتوا باید به آن پاسخ دهید. در یک پاسخ ساده مخاطب کسی است که انتظار دارید از محتوای ما استفاده کند. اگر بخواهیم نگاهی خارج از محتوا به واژه مخاطب بیاندازیم باید بگوییم:
تمام کسانی که محصول و یا خدمات شما را استفاده میکنند، مخاطب ما هستند. به این گروه از افراد مخاطب هدف گفته میشود. مخاطب هدف همان کسی است که کار تولید محتوا برای او باید صورت بگیرد. مثلاً زمانی که شما قصد دارید برای کالایی مانند بیسکوییت یک محتوا تولید کنید باید بدانید مصرفکننده نهایی و یا خریدار این بیسکوییت چه گروهی از افراد جامعه هستند.
اگر مخاطب هدف، گروه مادران شاغل شناسایی شوند باید محتوای تولیدی برای این گروه از جامعه تولید شود. اینکه یک مادر شاغل چه رنگی را دوست دارد؟ اهل فکاهی و طنز است یا زندگی را به شکل جدی وقانونمدار دنبال میکند، در تولید محتوای ما و ارتباط مخاطب با محتوا نقش اساسی بازی میکند.
زمانی که قرار است تولید محتوا برای مخاطب را آغاز کنید باید بدانیدکه مخاطب شما کیست. زیرا مخاطب به عنوان مصرفکننده علایق و خصوصیتهای خاص خود را دارد. این امکان وجود دارد که مخاطب از تماشا و یا خواندن هر محتوا لذت نبرد پس باید تولید محتوا در راستای علایق مخاطب باشد.

یک تولید کننده محتوا وظیفه دارد ضمن شناسایی مخاطب هدف خود، خصوصیات او را نیز شناسایی کند تا تولید محتوا مخاطب را درگیر خود کند، برای همین در اولین قدم پرسونای خود را طراحی میکنیم.
شناخت پرسونا محتوا
پرسونا مخاطب برای محتوا تصویری است که تولید کننده محتوا در ذهن خود تجسم میکند. مثلاً در مورد گروه مادران شاغل یک تولید کننده محتوا خانمی بهنام رویا را بهعنوان یک مادر شاغل تصور میکند. رویا مانند هر فرد دیگری دارای خصوصیات زیر است
- مشخصات فردی: سن، محل زندگی، شغل
- تمکن مالی: درآمد ماهیانه، عادات خرید،
- نوع خرید: خرید از فروشگاه، خرید اینترنتی
- تاثیرپذیری در خرید: اسم برند، نوع بستهبندی، قیمت
- منبع آگاهی: تبلیغات تلویزیونی، اینفلوئنسر، تبلیغ دهان به دهان
خصوصیات ذکر شده شمای کلی از خصوصیاتی است که برای طراحی یک پرسونا نوشته میشود. تولید کننده محتوا با استفاده از این خصوصیات پرسونا اقدام به خلق یک محتوای درگیرکننده میکند
ایدهیابی برای تولید محتوا
بعد از شناخت پرسونا نوبت به ایدهیابی برای تولید محتوا است. کشف خصوصیات مخاطب این امکان را به ما میدهد که تولید محتوا را آغاز کنیم اما کار تولید محتوا در اینستاگرام یا وبلاگ نیاز به ایدههای جذاب دارد.
برای ایدهیابی محتوا میتوان راههای زیر اقدام کرد:
- نگارش تقویم محتوا: این تقویم محتوا شامل مناسبتهای ملی و جهانی است. براساس شناختی که از پرسونا دارید مناسبتهای متناسب با شخصیت پرسونا را گردآوری میکنید
- شناخت موضوعات جذاب مخاطب: موضوعات جذاب برای مخاطب هدف را شناسایی کنید. اگر پرسونای شما شخصیت هنری دارد محتوا با زمینه هنری تولید کنید.
یکی از محیطهای جذاب برای مخاطب محیط اینستاگرام است. بسته به شناختی که از پرسونا دارید. تولید محتوای جذاب برای اینستاگرام را در دستور کار خود قرار دهید.
چگونه برای درگیر کردن مخاطب محتوا تولید کنیم؟
دوباره تاکید میشود مخاطب (پرسونا) خود را بشناسید. برای شناخت بهتر، مخاطب در سه گروه قرار میگیرد
- شنیداری
- لمسی
- دیداری

این افراد بر اساس علاقه خود با یک نوع محتوا درگیر خواهند شد.
- افراد شنیداری: محتوای پادکست
- افراد لمسی: محتوای متنی
- افراد دیداری: محتوای ویدئویی
اگر پرسونای شما اشتباه شناسایی شود و محتوای اشتباه تولید کنید تمام وقت و هزینه شما از بین خواهد رفت.
تولید محتوا را یاد بگیرید
برای درگیر کردن مخاطب با محتوا، ابتدا روش تولید محتوا را یاد بگیرید. توانایی استفاده از نرمافزار و ابزارها به تنهایی برای تولید محتوا کافی نیست. اگر شما ذوق نویسندگی دارید این استعداد نمیتواند شما را بهتنهایی مجاز به نوشتن محتوای متنی کند. بلکه تولید محتوا را باید فرا بگیرید. اگر در این کار توانایی ندارید میتوانید به سایتهای تولید محتوا مراجعه نمایید.
بهطور مثال مجموعه الو محتوا یکی از شرکت هایی است که با توجه به دادهها میتواند محتوای متنی تولید نماید. شما میتوانید به سایت این مجموعه مراجعه و درخواست محتوای متنی نمایید.
کلام پایانی
بهترین و اصلیترین روش برای درگیر کردن مخاطب با محتوا شناخت پرسونا است. اگر شما مخاطب هدف خود را بهدرستی بشناسید خواهید توانست برای او محتوای درگیرشونده ایجاد کنید.
پرسش و پاسخ تکمیلی