
امروزه، اغلب کسب و کارها از طریق اینترنت و فضای مجازی به نمایش گذاشته میشوند. در این میان، میزان رونق انواع کسب و کار از طریق اینترنت نیازمند تولید محتوای حرفهای است. هنگام تولید محتوا باید ساختار، موضوع و مخاطب را هدف قرار داده و محتوایی در قالبهای مختلف تولید شود. تولید محتوا به تنهایی کار آسانی نبوده و بازنویسی سختیهای آن را تا حدودی کاهش میدهد.
از زمان قدیم تا به امروز، نویسندگی از جذابترین مشاغل بوده است. البته بسیاری از افراد نویسندگی را به چشم یک شغل نمیبینند و صرفا به عنوان تفریح به سمت آن میروند. با این حال اگر شما هم این مسیر را انتخاب کردهاید، تبریک میگوییم؛ چرا که از این پس با دنیای متفاوت و بسیار هیجانانگیزی سر و کار خواهید داشت. اما بعد از این مرحله با واژهای به نام “بازنویسی متن فارسی” آشنا خواهید شد.
در نویسندگی راه و روش های گوناگونی به چشم میخورد که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارد. گروهی از نویسندگان، از همه یا حداقل چند تا از این شیوهها بهره میبرند. این در حالی است که در سمت دیگر، نویسندگانی هم هستند که تنها یک شیوه را در دستور کارشان قرار میدهند. حال این شما هستید که میتوانید در مسیر نویسندگی، شیوه و جزئیات کارِ خود را برگزینید.
یکی از این شیوهها را باید، بازنویسی به حساب آورد. به دلیل اهمیت این موضوع و همچنین درخواست بالای کاربران، در این مقاله قصد داریم تا در مورد تمام نکات مربوط به موضوع بازنویسی صحبت داشته باشیم.
مزایا و معایب، انواع، ویژگیها و مراحل بازنویسی محتوا، از مواردی هستند که در این مطلب مشاهده خواهید کرد. بنابراین توصیه میکنیم که تا پایان همراه ما باشید. پیش از هر چیز بهتر است ببینیم که اصلا تعریف بازنویسی چیست.
بازنویسی محتوا، از جمله موارد مهم بوده و آشنایی با اصول و قوانین آن از جمله ملزومات آن محسوب میشود. از طرفی بازنویسی برای افراد مبتدی بسیار مناسب بوده و روشی کارآمد است. در ادامه این مقاله به نکاتی در زمینه بازنویسی و مراحل مربوط آن میپردازیم.
بازنویسی یک محتوا چیست؟
بازنویسی یک محتوا به معنای مراجعه به یک مقاله و تغییر چند کلمه نبوده و باید منجر به ارائه محتوایی جدید شود. هنگام انجام این کار ابتدا ایده را از محتوای اصلی گرفته و سپس اقدام به نوشتن آن کنید. بازنویسی مطلب با توجه به دلایل مختلفی انجام شده و مزایایی را به دنبال خواهد داشت.
این امر تاثیر بالایی بر بهبود سئو، کمک به بهینهسازی موتور، تجربه کاربر و جستجو خواهد گذاشت. مجموع این موارد رتبه سایت را افزایش داده و نرخ پرش را کاهش میدهد. در این شرایط، کاربران به صفحات بیشتر از سایت شما مراجعه کرده و مطالب آن را در صفحات خود بازنشر میکنند. بنابراین بازنویسی محتوا بسیار سودمند خواهد بود.
تعریف بازنویسی متن فارسی
همان طور که خودتان هم حدس میزنید، بازنویسی به معنای نوشتن یک متن به صورت مجدد و یا اعمال تغییراتی در آن است. به بازنویسی، تفسیر یا ترجمه درون زبانی هم گفته میشود. شما در این شیوه، موضوع محتوا را حفظ میکنید و صرفا به تغییرات در کلمات و جملات خواهید پرداخت.
برخلاف تصور عموم، بازنویسی امری بسیار جذاب است و هم اکنون، عده زیادی در حال انجام آن هستند. این کار در ابتدا در ایران دیده نمیشد، اما رفته رفته توانستیم آثار خواندنی و جالبی را در این زمینه مشاهده کنیم. افرادی که بازنویسی میکنند، باید از دایره واژگان مناسبی برخوردار باشند و در خصوص مترادفها نیز به خوبی آگاه باشند تا بتوانند از آنها در متن خود بهره ببرند.
ما در گذشته نیز در وب سایتمان مقالاتی را در مورد شیوههای نویسندگی و موارد مشابه در دسترس قرار داده بودیم؛ توصیه میکنیم بعد از مطالعه این مقاله، حتما سری هم به آنها بزنید. حال که با تعریف بازنویسی آشنا شدیم، بهتر است به سراغ انواع آن برویم تا بحثمان را به صورت رسمی آغاز کرده باشیم.
شرایط بازنویسی و کاربردهای آن
کاربرد بازنویسی یک محتوا، مطابق با هدف آن تعیین میشود. به طور کلی، این کار برای دو هدف کلی کاربرد داشته و تحت همین شرایط به انجام بازنویسی میپردازیم. عدم آگاهی و تخصص از جمله موارد مهم و نیازمند به انجام بازنویسی یک محتوا است. به علاوه، تبدیل محتوای قدیمی به محتوای جدید نیز از دیگر شرایط و اهداف بازنویسی یک محتوا محسوب میشود.

کاربرد بازنویسی
مهمترین کاربرد بازنویسی، هنگام تولید محتوا در یک زمینه تخصصی است. نویسنده و تولیدکنندگان محتوا پروژه و سفارشهای مختلفی داشته و باید اطلاعات عمومی و آشنایی خود با حوزههای مختلف را ارتقا دهند. در برخی موارد محتوانویس در پروژهای اطلاعات دقیق نداشته و بازنویسی محتوا، کاربرد مهم خود را در این زمینه نشان میدهد.
از دیگر کاربردهای این روش، تغییر و تبدیل محتوای قدیمی به محتوای جدید است. در برخی موارد امکان گردآوری مطالب و محتوای قدیمی در یک محتوای جدید امکانپذیر خواهد بود. هنگام مواجه با سختی در ایدهپردازی محتوا، به روز رسانی مطالب قدیمی راهحلی کاربردی محسوب میشود.
در برخی موارد، مخاطبین جدید سایت مطالب قدیمی را مطالعه نکرده و بازنویسی در این زمینه کاربرد خود را نشان میدهد. بازنویسی یک محتوای قدیمی آن را مجدداً زنده کرده و در دسته محتواهای جدید سایت قرار میگیرد. در موارد دیگر نیز قالب محتوا قابل تغییر بوده و امکان تبدیل محتوای متنی باکیفیت به پادکست وجود دارد.
در بسیاری از موارد محتوای قدیمی اعتبار خود را از دست داده و کاربردی نخواهد داشت. اخبار مربوط به حوزه تکنولوژی از جمله آنها بوده و با توجه به پیشرفت آن باید دائماً به روز رسانی شود. رفع نقص و اصلاح محتوای قدیمی منجر به خلق محتوایی جدید شده و با کمک بازنویسی محتوا میسر میگردد.
مراحل گام به گام بازنویسی یک محتوای فارسی
بازنویسی یک محتوا بخشی از نوشتن آن محسوب شده و افراد باتجربه امکان مواجه با موضوعات ناآشنا را دارند. از همین جهت، باید به سایتهای دیگر مراجعه کرده و پس از تکمیل اطلاعات اقدام به بازنویسی آن کنید. در این شرایط مقاله موردنظر باید از مقاله منبع تکمیلتر بوده و امکان پوشش سرفصلهای بیشتری را داشته باشد. در ادامه به فاکتورهای مهم در بازنویسی مقالات از سایر وبسایتها اشاره خواهیم کرد.
بازنویسی مطلب به روش خودتان
یکی از خط قرمزهای مهم در تولید محتوا، کپی مقاله از سایتهای دیگر است. کپی محتوا اعتبار نویسنده را کاهش داده و بر دریافت رتبه منفی سایت نیز تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین، پس از مطالعه مطالب از سایتهای مختلف آن را به روش و زبان خودتان بازنویسی کنید.
بازنویسی به صورت پاراگراف به پاراگراف
در صورت بازنویسی متن به صورت کلمه به کلمه، ناخودآگاه از برخی کلمات اصلی متن استفاده خواهید کرد. جهت رفع این مشکل در بازنویسی محتوا باید به نکته مهم در این زمینه توجه داشته باشد. جهت انجام این کار، تمام مقاله را مطالعه کرده و محتوای هر پاراگراف را بر اساس دیدگاه خود بازنویسی کنید. این امر مقالهای صددرصد متفاوت از مقاله منبع را به دنبال خواهد داشت.
بهرهگیری از چارچوب و استاندارد محتوای منبع
هدف از بازنویسی یک محتوا تنها کسب ایده نبوده و منجر به افزایش سرعت نیز میشود. برخی افراد این روش را کاربردیتر از نگارش کامل یک محتوا در مواجه با محدودیت زمانی میدانند. در صورت بهرهگیری از چارچوب محتوای منبع، محتوایی منحصر به فرد خواهید داشت.
عدم ترس از ایجاد تغییرات و افزودن موارد بیشتر به محتوای خودتان
از دیگر فاکتورهای مهم در بازنویسی مقالات، عدم ترس از ایجاد تغییرات است. بازنویسی نباید مانع خلاقیت نویسنده شده و در صورت برخورداری از ایدهای نو، باید به ترس خود از ایجاد تغییرات در متن غلبه کنید. نویسنده در حال الهام از کلیت مقاله قبلی بوده و نیازی به رعایت تمام موارد آن هنگام بازنویسی محتوا نخواهد بود.
در صورت نگرانی از نگارش مقالات برگرفتهشده از محتوای اصلی، راهی برای افزودن محتوای بیشتر پیدا کنید. این کار مقالهای منحصر به فرد را به دنبال داشته و بهتر از نمونههای مشابه خواهد بود. نکات و ایدههای خود را به آن افزوده و در این صورت محتوای عالی در این زمینه تولید خواهید کرد.
اقدام به بازنویسی متن به شکلی دیگر یا پارافریز
پارافریز به معنای بازنویسی متن به شکلی دیگر بوده و پیام متن را متفاوت از منبع اصلی بیان خواهید کرد. جهت انجام این کار، ابتدا موضوعهای جذاب از نظر مخاطبان را پیدا کنید. مقالاتی جهت رفع نیاز در این زمینه وجود داشته و نویسنده نکات ضعف آنها را برطرف میکند. با انجام پارافریز و افزودن مطالب جدید محتوایی تازه تولید کرده و رنگ و بوی دیگری به آن میبخشید.
تبدیل آمار و ارقام به اینفوگرافیک
اینفوگرافیک همواره در میان مخاطبان خود از محبوبیت خاصی برخوردار است. بنابراین، تبدیل آمار و ارقام به اینفوگرافیک در بازنویسی محتوا تاثیرگذار خواهد بود. این روش به نوعی محتوای ویروسی بوده و امکان ترکیب مطالب همراه با تصاویر جذاب وجود دارد. به علاوه، امکان اشتراکگذاری آن در شبکههای اجتماعی وجود داشته و شانس بازدید را افزایش میدهد.
انواع بازنویسی متن به زبان فارسی
روایات مختلفی در خصوص انواع بازنویسی مطرح است و ما میخواهیم صرفا به سه مورد از آنها بپردازیم. مواردی که توسط یکی از نویسندگان مشهور کشورمان، آقای بهرام بیضائی در دسترس قرار گرفته است.

1- اضافه کردن گفت و گو بین شخصیتها
یکی از شیوههای رایج بازنویسی متون در زبان فارسی این است که شما، مکالماتی را بین شخصیتها اضافه کنید. شاید برخی از داستانها را خوانده باشید که نویسنده چندان به این موضوع، یعنی مکالمهی شخصیتها نپرداخته است. در این مواقع، یا اصلا گفت و گویی میان آنها وجود ندارد، یا این قضیه به تعداد کمی دیده میشود.
پس چاره کار این است که از بازنویسی استفاده شود. شما قادر هستید تا تعداد این مکالمهها را به حد نیاز افزایش دهید. البته حواستان باشد که این تعداد بیش از حد نباشد؛ زیرا از حوصله خوانندگان به دور خواهد بود.
2- برقرار کردن رابطههای علت و معلولی
یکی از مواردی که همیشه مقالات و داستانهای شما را جذاب میکند، طرح سوالات است. در واقع میتوان چنین گفت که سوالات، نقشِ پر رنگی در درگیر کردن مخاطبان دارند. هنگامی که شما سوال یا سوالاتی را در بازنویسی مطرح میکنید، ذهن خواننده تلاش میکند تا به آن پاسخ دهد. بنابراین وی تا پایانِ آن داستان را میخواند تا به سوالاتی که طرح کرده بودید، به خوبی پاسخ دهد.
البته ذکر نکتهای در این جا حائز اهمیت است؛ آن هم این است که، باید از سوالاتی استفاده کنید که کاملا با آن متن مرتبط است. چنان چه سوالات شما حتی کمی بی ربط با موضوع باشد، خواننده به سادگی از آنها و چه بسا مطلب نیز عبور خواهد کرد.
3- عوض کردن روش روایت گری
هر داستان از روایت خاص خود تشکیل شده است. به بیان دیگر، هر نویسنده سلیقهای دارد و مطابق آن تلاش میکند تا روایت خاص خود را داشته باشد. حال داستانهایی را مشاهده میکنیم که از دید ما روایت جالبی ندارند و باید تغییر کنند؛ نویسندگان در این مواقع تغییراتی را در شیوه روایتگری به وجود میآورند. آنها تلاش می کنند، داستان و پیام آن را حفظ کرده و تنها به اعمال تغییراتی در نحوه روایت آن بپردازند.

این خلاصهای از انواع بازنویسی بود؛ البته همان طور که ذکر شد، شیوههای دیگری هم در این مسیر وجود دارد که بد نیست نیم نگاهی به آنها داشته باشید. (در ادامه چیزی نگفته که!!!)
بازنویسی یک محتوا و بررسی مزایای آن
بازنویسی یک محتوا و مراحل قدم به قدم آن، مزایایی را به دنبال دارد. هریک از مزایای بازنویسی در جهت ارائه بهتر مطلب و درنهایت افزایش بازدید صفحات است. با افزایش بازدید سایت شما رتبه بهتری گرفته و منجر به رونق کسب و کار میشود. در ادامه به بررسی مزایای این روش خواهیم پرداخت.

صرفهجویی در زمان و انرژی
بازنویسی امکان صرفهجویی در زمان و انرژی را به نویسنده میدهد. به علاوه، موجب بهرهگیری بهتر از منابع شده و در زمان کم بازدهی بالایی را به دنبال خواهد داشت.
آگاهی از برند
این کار در آگاهی از برند شما نیز بسیار موثر خواهد بود. سرعت بالا در تولید محتوا با حضور پررنگ رابطه مستقیم دارد. بازنویسی محتوا منجر به افزایش اطلاعات در این زمینه شده و اطلاعات عمومی را افزایش میدهد. از همین جهت، با تولید بیشتر محتوا مخاطبان بیشتری جذب شده و بازدید افزایش مییابد.
تنوع در روند بازنویسی
با انجام بازنویسی، به روند خود در انجام این کار تنوع خواهید داد. همچنین امکان ارائه مقالات قدیمی به صورت پادکست نیز وجود دارد. تبدیل یکی از ویدیوها به اینفوگرافی، جذابیت محتوای شما را افزایش میدهد. بهرهگیری از قالبهای متنوع در این زمینه، مخاطبان بیشتری را جذب میکند.
انتقال بهتر مفاهیم
بازنویسی یک محتوا در انتقال بهتر مفاهیم نیز موثر خواهد بود. برخورداری از روشهای متنوع جهت انتقال پیام، موجب بیان قویتر آن میشود. در نتیجه، مخاطب با موضوع ارتباط بهتری گرفته و درک آن برای وی آسان خواهد بود.
افزایش مهارت
تمرین بیشتر جهت بازنویسی مطالب، افزایش مهارت نویسنده را به دنبال دارد. ایجاد محتوای باکیفیت از یک موضوع در قالبهای متنوع، منجر به تسلط نویسنده در آن زمینه میشود. به علاوه، در بازنویسی محتوا به متخصصی ماهر در این زمینه تبدیل خواهید شد.
امکان بهرهگیری از منابع خارجی
از دیگر مزایای بازنویسی یک محتوا، امکان استفاده از منابع خارجی است. با بهرهگیری از منابع خارجی، مطالب به روز صنعت را در اختیار مخاطبان قرار خواهید داد. اما منبع شما باید پس از ترجمه بازنویسی شده و به صورت تالیفی نگارش شود. در صورت عدم توانایی در ترجمه، این کار را به گوگل ترنسلیت بسپارید. گوگل ترنسلیت صفحه موردنظر را ترجمه کرده و متن فارسی را به شما ارائه میکند.
سه مزیت اصلی بازنویسی متن فارسی عبارت است از :

1- بازنویسی راه بسیار مناسبی در راستای رفع سرقت ادبی خواهد بود. تا به حال، بازنویسندههای زیادی داشتهایم که به این موضوع اشاره کردهاند و به خوبی هر چه تمامتر به آن ترتیب اثر دادهاند.
2- یکی از مزیتهای بازنویسی کردن در متن فارسی، تقویت مهارتهای نویسنده است و این به نفع خود او خواهد بود. در صورتی که همین حالا کار بازنویسی را شروع کنید، مطمئنا خیلی سریع و در مدت کوتاهی میتوانید پیشرفتهایی را حس کنید. مطالب آینده شما از قدرت بیشتری برخوردار است و خوانندگان لذت زیادی از آنها خواهند برد.
3- همان گونه که گفته شد، شما به عنوان یک بازنویسنده، میتوانید ارتباطی میان زمان حال با گذشته برقرار کنید؛ گویی که شما یک ماشین زمان را اختراع کردهاید و میخواهید افراد را به گذشتهها ببرید.
ویژگیهای مهم برای بازنویسی یک متن فارسی
در ادامه به بررسی نکات ضروری ای که در بازنویسی متن باید در نظر داشت،می پردازیم.
1- بازنویسی یک متن فارسی باید متناسب با شرایط و زمان خودتان باشد. شما باید به خوبی نیاز خوانندگان و تغییرات ذهنی آنها نسبت به نسلهای قبلی را درک کرده و متناسب با این قضیه، به بازنویسی آثار قدیمی بپردازید. مثلا اگر یک متن کهن داشته باشید و بازنویسی و تغییر روایت شما باز هم به صورت قدیمی باشد، مطمئن باشید که در این راه با شکست مواجه خواهید شد.
2- توجه داشته باشید که تغییرات شما در متن، نباید چندان هم زیاد باشد. ویژگیهای کلی متن باید در بازنویسی نیز حفظ شود و دخل و تصرفی در آن به چشم نخورد.
3- بازنویسی متون کهن فارسی امری دشوار است و تنها نویسندگان ماهر و قدر از عهده آن بر میآیند. پس پیشنهاد میشود که مهارت خود را در نویسندگی افزایش دهید و روزانه تمرینهایی را به منظور پیشرفت در این مورد انجام دهید. اگر بخواهید متون قدیمی را بازنویسی کنید، هرگز نباید مفهوم آن را تغییر دهید.
4- در واقع بازنویسی را می توان، همان ساده کردن متنهای دشوار دانست. افراد زیادی هستند که نمیتوانند چنین متنهایی را درک کنند؛ حال آن که علاقه زیادی هم به موضوع این متون دارند. در همین راستا، شما وظیفه دارید تا متنها را برایشان سادهسازی کنید.
5- خوب است بدانید که بازنویسی نه تنها عیب و ایرادای ندارد، بلکه فوایدی هم دارد. بازنویسی همچون یک پل، ارتباط میان نسلهای قدیم با نسل جدید را حفظ میکند. این یکی از مزایای بازنویسی به زبان فارسی است که در قسمت بعدی به صورت مفصل بیان خواهد شد.
نویسنده متن فارسی بازنویسی شده
روش بازنویسی، از زمانهای قدیم رواج پیدا کرده و عده زیادی به سراغ آن رفته اند. با توجه به مزایایی که گفته شد، درمییابیم که با چه دنیای شیرین و جالبی سر و کار داریم. به همین علت است که افراد زیادی این حرفه را انتخاب میکنند. تصور نکنید که بازنویسی امر سادهای است؛ اتفاقا این هم مانند دیگر شیوههای نویسندگی، دشواریهای فراوانی دارد.
بازنویسی هماکنون در کشورمان در وضعیت ایدهآلی قرار دارد. نویسندگانی هستند که آثار جالب قدیمی و کهن را به نثر امروزی بازمیگردانند.
اگر شما هم به این مسیر علاقه دارید، پس معطل چه هستید؟ کافی است که تصمیمتان را بگیرید و نخستین قدمها را بردارید. شما میتوانید مانند دیگر بازنویسندههای ایرانی به شهرت فراوانی دست پیدا کنید.
بازنویسی یک متن فارسی به صورت مرحله به مرحله
در ادامه سعی داریم تا مراحل بازنویسی متن را به به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش دهیم. البته همه چیز به متنی که میخواهید بازنویسی کنید، بستگی خواهد داشت. شاید یک یا چند تا از مراحل پیش رو برای آن متن نیاز نباشد.

1- در ابتدا لازم است تا متن مورد نظر را برای یک یا چند بار و به صورت دقیق مطالعه کنید. هدف شما، باید این باشد که استراتژیها و قدمهای مختلفِ مربوط به بازنویسی آن متن را تعیین نمایید. سپس قادر خواهید بود تا مرحله به مرحله پیشروی داشته باشید.
2- در قسمتهایی از متن، نیاز است تا به تغییر ضمایر بپردازید. این کار تنها برای راحتی خوانندگان و درک بهتر متن صورت خواهد گرفت.
3- تغییر افعال نیز، مرحله دیگری است که میتواند انجام گردد. در متون گذشته از افعالی استفاده شده است که درک و فهمیدن آن برای نسل امروزی آسان نیست.
4- در قسمتهایی از متن نیاز دارید که جای کلمات، عبارات و جملات را با هم عوض کنید.
5- اضافه کردن گفت و گوها، داستانهای کوتاه و مثالها نیز نکته پایانی ما است که بی شک به جذابتر شدن متن شما کمک خواهد کرد.
نتیجهگیری نهایی
بازنویسی یک محتوا از جمله راهکارهای آسان جهت تولید محتوا است. این روش در کنار کاربردهای خود مزایایی را نیز به دنبال دارد. بهبود سئو و بهینهسازی موتورهای جستجو از جمله مزایای بازنویسی محتوا محسوب میشود. یک بازنویسی دقیق با رعایت تمام نکات، شما را به فردی متخصص در این زمینه تبدیل خواهد کرد.
از همین جهت با کمک این روش، علاوه بر خلق ایدهای نو بازدید را نیز افزایش خواهید داد. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعاتی در زمینه بازنویسی یک محتوا و مراحل قدم به قدم آن آشنا شده باشید.
در این مقاله سعی کردیم نکات مهم و ضروری برای بازنویسی متن فارسی را بیان کنیم. امیدواریم با مطالعه و به کارگیری موارد ذکر شده، در این مسیر به موفقیتهای فراوانی دست پیدا کنید
پرسش و پاسخ تکمیلی