ویراستاری محتوا چیست و چه شیوه‌هایی دارد؟

  • نویسنده : امید ابوالحسنی
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه
  • تاریخ انتشار : 1401/12/13
ویراستاری محتوا چیست و چه شیوه‌هایی دارد؟

ویراستاری محتوا در واقع به یک سبک ویرایشی اشاره دارد که موجب می‎شود تا نگاهی جامع به محتوا صورت گیرد. از معماری یک محتوا همچون ساختار جملات، نحوه استفاده از آنها و علائم نگارشی گرفته تا مفاهیم تصاویر به کار رفته درون محتوا تمامی این موارد جزو ویرایش یک محتوا به شمار می‎رود زیرا تمامی این موارد هستند که منجر به ساخت یک محتوای تاثیرگذار می‎شوند.
ویرایش محتوا شامل اصول اولیه ویرایش یک متن بوده تا بتواند صدای یک برند را به خوبی منتقل کند و مواردی همچون راهنمای مشتری، تصمیمات استراتژیک در مورد طراحی، تحویل اطلاعات و سایر موارد را دربرگیرد. ویراستاری یک محتوا اهمیت بسیار بالایی داشته و می‎تواند منجر به ارتقای یک محتوا شود.

ویراستار محتوا دقیقا چه کاری انجام می‎دهد؟

در ساده‌ترین حالت ویرایش‌گرها می‌توانند املا، دستور زبان و علائم نگارشی نویسنده را بررسی کنند اما این موارد اصول اولیه ویرایش هستند. یک ویرایش‌گر محتوا علاوه بر این موارد می‎تواند استراتژی شما را نیز بررسی کرده و قدرت هر جمله و پاراگراف را ارزیابی کند تا این اطمینان حاصل شود که مطلب شما می‎تواند آنچه را که خواننده نیاز دارد به کارآمدترین و موثرترین شکل ممکن ارائه دهد.         
همان‌طور که اشاره شد ویرایش محتوا می‌تواند هر چیزی اعم از اصلاحات اولیه علائم نگارشی و پیشنهادات موجود در متن تا نظرات حاشیه‌ای را شامل شود. پیشنهادات می‌تواند شامل ایده‌های اصلاح کننده متن باشد و منجر به تنظیم یا نوشتن مجدد پاراگراف، ایده‌ها و سایر بخش‌ها باشد. در صورتی که بخشی از محتوا گیج کننده باشد از طرف ویراستار ارائه توضیحات بیشتر، ساده نویسی و بازنویسی یک متن نیز وجود خواهد داشت.

ویراستار محتوا دقیقا چه کاری انجام می‎دهد؟

یک ویرایش‌گر خود را به جای خواننده می‎گذارد و محتوای شما را می‎خواند و در صورت وجود مواردی نادرست می‎تواند شما را در ویرایش دقیق آنها راهنمایی کند. ویراستاران صرف نظر از عنوانی که دارند به نویسندگان کمک می‎کنند تا به ارتقای محتوای خود دست پیدا کرده و با حذف، اضافه و یا ویرایش بخشی‌هایی از یک پاراگراف بی معنا، محتوایی جامع و خوانا را تولید کنند.

شناخت انواع ویراستاری محتوا

در صورتی که در بخش‌هایی همچون روابط عمومی، انتشارات یا بازاریابی کار کرده باشید به احتمال زیاد با انواع ویرایش آشنایی دارید. در این بخش برخی از انواع رایج ویرایش آورده شده است:

  • تصحیح متن: در این بخش که پیش از انتشار یک متن بررسی می‎شود اصلاحات گرامر، املا و علائم نگارشی بررسی می‎شود.
  • بررسی واقعیت: این کار به جهت بررسی صحت موارد موجود درون یک متن صورت می‎گیرد و شامل بررسی تاریخ‌ها، نقل قول‌ها، منابع و سایر موارد است. در صورت استفاده از یک نقل قول نادرست اعتبار یک مقاله آسیب خواهد دید به همین دلیل این بخش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
  • ویرایش خطوط: این امر بیشتر در ویرایش کتاب‌ها مورد استفاده قرار می‎گیرد که در این صورت فرد ویراستار به صورت خط به خط مطالب را می‌خواند و جزئیات آن را تجزیه و تحلیل می‌کند تا با هدف نهایی که انتشار صحیح یک مطلب است مطابقت داشته باشد.

ویراستاری محتوا به طور کلی بر روی ایجاد یک محتوای جامع و سازنده تمرکز دارد که بتواند برای خواننده مفید باشد و منجر به بهینه سازی وب شود. به همین دلیل یک ویرایش‌گر محتوا می‎تواند ساختار کلی متن، کیفیت، ترکیب جملات، منابع موثق، ایده‌ها و پایبندی به اصول اولیه یک برند و سبک نوشتار محتواها را ارزیابی کند.  تمامی موارد اشاره شده در حالی رخ می‎دهد که محتوا به رعایت املا، علائم نگارشی و دستور زبان توجه داشته باشد.

موارد مهم در ویرایش محتوا

از جمله مواردی که در ویرایش یک محتوا بررسی می‎شود شامل بخش‌های زیر است:

  • بررسی دستور زبان، املا، علائم نگارشی، شیوه بیان و غیره
  • ویرایش خطاهای چشمگیر و آشکاری که در همان لحظه اول به چشم می‌آیند.
  • ویرایش محتوا با در نظر گرفتن مخاطب
  • ویرایش تمامی بخش‌های موجود در محتوا اعم از اینفوگرافیک، تصاویر، ویدیوها و سایر موارد
  • ویراستاری محتوا به جهت خوانایی بیشتر
  • ویرایش طول محتوا و نوشتن آن با بیانی دقیق و جلوگیری از گزافه گویی
  • ویرایش سرفصل‌ها و عنوان‌هایی که به درستی به کار گرفته نشده‌اند و پر از کلمات کلیدی هستند.
  • ویرایش متن بر اساس راهنمای سبک نوشتار، صدای برند، لحن نوشتار و غیره
  • افزایش خوانایی متن با کمک اضافه کردن لیست‌های بولت‌دار
  • صحت استفاده از نقل قول‌ها، دقت در کپی نبودن محتوا و غیره
  • ارائه بازخورد سئو نسبت به متن
  • ویرایش متن و به کار بردن مطالب خلاصه و قابل درک برای تمامی خوانندگان
موارد مهم در ویرایش محتوا

بهره‌گیری از این موارد در محتواهای خود موجب رعایت شیوه‎‌های صحیح استراتژی بازاریابی محتوا می‎شود که در نهایت می‎تواند منجر به اثربخشی محتوا برای مخاطبان شود. رعایت هر یک از این موارد می‌تواند به جذابیت بصری یک محتوا کمک کرده و منجر به لذت بردن خواننده در هنگام خواندن محتوا شود که در این صورت امکان به اشتراک گذاری یک مطلب هم بالا می‎رود و این امر علاوه بر رضایت مخاطبان منجر به رضایت گوگل هم خواهد شد.

چرا ویراستاری محتوا مهم است؟

ویراستاری محتوا به جهت اطمینان از موثر بودن، قابل درک بودن، سرگرمی خوانندگان و آگاهی بیشتر مخاطبان انجام می‌شود زیرا رضایت مشتری و نتایج عملکردی یک محتوا اهمیت بالایی دارد. در تولید یک محتوا باید بتوانید موارد اصلی را به خوبی پوشش دهید و ویرایش محتوا مرحله‌ای است که این کار را برای نوشته شما انجام می‎دهد و تضمین می‌کند که تمامی عناصر موجود در متن به خوبی به کارگرفته شده است.      
در صورتی که یک محتوا پر از غلط‌های املایی باشد و یا علائم نگارشی موجود در آن به درستی رعایت نشده باشد به طور حتم برای خواننده توانایی خوانایی و درک محتوای تولید شده پایین خواهد آمد. رعایت نکردن این موارد می‌تواند مخاطب را از موضوع اصلی دور کرده و طبیعتا این امر منجر به رضایت مخاطب نخواهد شد. وظیفه یک ویرایش‌گر این است که مطالب گردآوری شده را به خوبی بررسی کرده و آنها را به سطحی برساند که مناسب برای استفاده مخاطب باشد.

چرا باید محتوا را ویرایش کرد؟

در حالت کلی ویراستاری محتوا بر روی قابل درک بودن و متمرکز بودن یک محتوا توجه دارد. ویرایش محتوا ممکن است کاری زمان‌بر باشد زیرا این بخش تنها مربوط به اصلاح غلط‌های املایی نبوده و باید کل مطلب از نظر مفهومی چک شود و در برخی مواقع نیاز به اصلاح مجدد برخی از بخش‌ها و یا حذف تمامی بخشی‌ها و نوشتن یک محتوا از ابتدا وجود دارد.        
ویرایش یک محتوا می‌تواند موجب شود که یک محتوای گیج کننده و غیرمستقیم به شکلی واضح‌تر، دقیق‌تر و خواناتر تبدیل شود. ویراستاری محتوا نه تنها می‌تواند موجب بهبود خوانایی یک متن شود بلکه می‎تواند جذابیت بصری مطلب را نیز افزایش دهد. به کارگیری صحیح از اینفوگرافیک، جداول، نمودارها و قرار دادن تصاویر گویا و مناسب هم می‌تواند از جمله اجزای ویرایش موثر محتواها باشند.         

چرا باید محتوا را ویراستاری کرد؟

ویرایش محتوا با اعمال تغییرات بر روی یک متن می‎تواند منجر به خوانایی بهتر آن شود. یک محتوای خوب باید بتواند نیازهای خواننده را پیش‌بینی کند و در وهله اول نیاز آنها را درک کند و از زبان آنها نوشته شود تا بتواند تاثیر بالایی را بر روی مخاطب داشته باشد. در صورتی که یک محتوا توسط خود نویسنده ویرایش شود این احتمال وجود دارد که نتواند اشتباهات خود را ببیند که این امر می‎تواند مشکلاتی را ایجاد کند. به همین دلیل باید از ابزارهایی به جهت ویراستاری محتوا استفاده کرد تا عاری از خطا بودن نوشته به خوبی مشخص شود.

شیوه‌های مختلف ویرایش چیست؟

اگر نویسنده هستید تا به حال با یک ویرایش‌گر متن کار کرده‌اید. در صورتی که از فردی ویراستار برای ویرایش محتوای خود کمک گرفته باشید حتما می‌دانید که ویرایش محتوا یک فرآیند بسیار پیچیده بوده و دارای انواع مختلفی است. در حالت کلی پنج نوع ویرایش وجود دارد که بر روی نوشته‌ها انجام می‌شود. این 5 مورد شامل موارد زیر است:

  • ویرایش توسعه‌ای و محتوایی: این نوع ویراستاری محتوا معمولا اولین مرحله ویرایش بوده که به صورت خط به خط به بررسی محتوا می‎پردازد. از این نوع ویرایش برای کتاب‌ها، مقالات دانشگاهی، مقالات تحقیقاتی و سایر مقالات استفاده می‎شود. ویرایش توسعه‌ای به صورت عمقی به یک مقاله نگاه می‎کند و سوالاتی همچون آیا مطالب این مقاله یا کتاب منطقی است؟ آیا جریان خوبی دارد؟ آیا ایده‌های آن به وضوح بیان شده‌اند؟ آیا نقصی درون آن وجود دارد؟ و غیره را در فرد ایجاد می‎کند. به جهت بررسی عمقی و بهره‌گیری از این ویرایش باید ویراستاری استخدام شود تا بتواند این نوع ویرایش را برای شما انجام دهد. این ویرایش‌گرها ممکن است از شما بخواهند تغییرات عظیمی را در متن اعمال کنید و یا بخواهند بخشی را حذف یا مطلبی را به جهت درک بیشتر به محتوای خود اضافه کنید.
  • ویرایش ساختاری: این ویرایش می‌تواند همراه با ویرایش قبلی انجام شود و یا به عنوان فرآیندی جداگانه انجام شود. در این نوع ویرایش، ویراستاران ساختار محتوا را بسته به داستان یا مقاله بودن آن بررسی می‌کنند و بر جریان منطقی، سبک و لحن نوشتار آن تمرکز دارند و هدف آنها بررسی کیفیت کلی یک محتوا است.
  • ویرایش کپی: زمانی که ساختار محتوا و جریان منطقی آن به خوبی رعایت شده باشد حال نوبت به مرحله بعدی ویرایش بوده که ویرایش کپی نام دارد. ویرایش کپی می‌تواند شامل اصلاح املا و علائم نگارشی باشد و ویراستار به طور کلی بیشتر بر روی دستور زبان، انتخاب کلمات و افزایش کیفیت نوشتار متن آن هم به طور کلی تمرکز دارد. یک ویرایش‌گر کپی تضمین می‌کند که لحن و سبک نوشتار به کار رفته درون یک محتوا با هدف مخاطب سازگاری دارد.
  • ویرایش خطی: دلیل نام‌گذاری این شیوه بدین معنا بوده که ویراستار نوشته شما را به صورت “خط به خط” بررسی می‌کند. در این شیوه ویراستاری محتوا، فرد ویراستار کلمه به کلمه محتوا را بررسی می‎کند تا تاثیر نوشته را از نزدیک ببیند و بتواند این اطمینان را حاصل کند که نوشته شما واضح و شیوا باشد. در این صورت خواننده می‎تواند با خواندن آن به خوبی معنا و مفهوم به کار رفته در مطلب را درک کند و در صورت به کار نبردن کلمات مناسب درون متن می‎توانند آنها را با کلمات مناسب جایگزین کنند. ویراستاران خطی بر روی عباراتی که به صورت کلیشه‌ای و مداوم استفاده می‎شوند تمرکز کرده و راه‌حل‌هایی را به جهت کاربرد کلمات مناسب‌تر بیان می‎کنند. این ویراستاران بر روی وضوح یک مطلب تمرکز دارند و کاری می‎کنند که نوشتار شما ساده‌تر و به زبانی مناسب‌تر بیان شوند و بتوانند معنی واضحی داشته باشند تا از پیچیدگی بیش از حد مطالب و نامفهوم بودن آنها برای مخاطب جلوگیری شود.
  • ویرایش مکانیکی: حال که مقاله شما از نظر ساختار، محتوا، انسجام، سبک نوشتار، جریان، دستور زبان و انتخاب کلمات مناسب بررسی شد نوبت به مرحله نهایی ویرایش که ویرایش مکانیکی نام دارد می‎رسد. یک ویرایش‌‎گر مکانیکی وظیفه اطمینان از صحت املا، دستور زبان، نقطه گذاری و قالب‌بندی یک محتوا را بر عهده دارد. این شیوه ویرایش برای دانشجویان و افرادی که می‎خواهند از رعایت استانداردهای لازم برای مقاله خود مطمئن شوند استفاده می‎شود. ویراستاران مکانیکی مقاله شما را با دقت می‌خوانند تا تمامی حروف، کلمات با چند معنا، کلماتی که احتمال غلط املایی درون آنها وجود دارد، اختصار کلمات، نقطه گذاری‌ها و غیره درون متن به درستی استفاده شده باشد.

زمانی که مقاله یا محتوای شما با کمک تمامی انواع مختلف ویراستاری محتوا که در این بخش اشاره شد بررسی شود یک نوشته زیبا و خوانا خواهید داشت. در این صورت مشخص می‎شود که محتوای شما از نظر ساختاری منطقی بوده، هیچگونه ابهام و شبهه‌ای درون اطلاعات یا جریان آن وجود ندارد و به صورت واضح و مختصر نوشته شده است. هر یک از این شیوه‌ها دارای ویژگی‌هایی متمایز نسبت به یکدیگر هستند اما در برخی موارد می‎توان بعضی از شیوه‌های ویرایش را با یکدیگر استفاده کرد.         
همان‌طور که ملاحظه فرمودید هر یک از انواع ویرایشی که در این بخش توضیح داده شد دارای بخش‌های بسیار مهمی از فرآیند بازبینی هستند که به طور کلی پیشرفت یک محتوا را از زمانی که محتوا یک پیش نویس خام بوده تا زمانی که محتوا به یک نسخه نهایی تبدیل می‌شود بررسی می‎کند. بسته به نوع محتوایی که ویراستاری محتوا می‌شود می‎توان به صورت تکی و یا ترکیبی از برخی شیوه‎های ویرایش برای تولید محتوایی بی‌نقص استفاده کرد.

پرسش و پاسخ تکمیلی

سفارش فوری تولید محتوا

تعداد کلمه و مقاله را وارد کنید تا سفارش شما محاسبه شود

درصد تخفیف : 0%
قیمت هر مقاله0 تومان
قیمت کل0 تومان
قیمت با تخفیف0 تومان
پرداخت

با ما گفتگو کنید