
شاید بارها برای شما پیش آمده باشد که برای دانستن مطلبی خاص، از نکات کنکوری گرفته تا نصب ویندوز، به سایتهای اینترنتی مراجعه کرده باشید. امروزه با گسترش استفاده مردم از اینترنت، بسیاری از خرید و فروشها، مطلع شدن از اخبار و … از طریق اینترنت انجام میگیرد. با زیاد شدن کاربردهای اینترنت، نیاز به تولید محتوا خوب و با کیفیت که کاربران را به خود جذب نماید نیز زیاد شد. در بین محتواهای موجود در اینترنت، محتواهای آموزشی طرفداران زیادی دارند. به طور کلی محتوای آموزشی الکترونیکی یکی از مواردی است که موجب بالاتر رفتن ترافیک سایت میشود و این حاکی از آن است که علاقه مردم به آموزش مجازی بیش از پیش افزایش داشته است.
محتواهای آموزشی در اینترنت، تجربه جدیدی از یادگیری خواهند بود. در این روش نیازی به حضور فیزیکی آموزشدهنده و فردی که قصد یادگیری دارد در یک محل خاص نیست. همچنین با استفاده از ابزار و روشهای بسیار زیاد، یادگیری بهتر و سریعتر اتفاق میافتد و در نتیجه افراد بیشتری جذب این روش از آموزش میشوند.
با ما همراه باشد تا بهترین نکات تولید یک محتوای آموزشی الکترونیکی جذاب را به شما آموزش دهیم.
چه کسی تولید محتوای آموزشی الکترونیکی را انجام دهد؟
برای تولید محتوای آموزشی می توان از دو روش اقدام کرد. این دو روش به شرح زیر است:
تولید محتوای آموزشی را خودتان انجام دهید
در صورتی که از تخصص و دانش کافی برای تولید محتوای الکترونیکی برخوردار هستید میتوانید به سادگی این کار را خودتان انجام دهید. بسته به حجم کار باید تصمیم بگیرید که احتیاج به نویسنده، طراح گرافیک، طراح سایت، پشتیان سایت و … دارید یا خیر. میتوانید یکی از این موارد یا همهی آنها را خودتان به عهده بگیرید تا در هزینهها صرفه جویی نمایید.
البته باید توجه کنید که آیا استعداد نویسندگی را دارید یا خیر و آیا نوشته و محتوایی که شما تولید میکنید مخاطب را به خود جذب میکند یا خیر. با جواب دادن صادقانه به این موارد است که میتوانید بهتر تصمیم بگیرید. در صورتی که به این نتیجه رسیدید که نیاز به نویسنده و طراح سایت و … دارید، میتوانید برای هر یک از وظایف شخصی را انتخاب کنید که در چند حوزه تخصص دارد. با گسترش کسب و کار، نیروهای خود را زیادتر کنید تا محتوای بهتری تولید گردد.
سپردن کار به یک تیم متخصص
اگر در نهایت به این نتیجه رسیدید که خود شما نمیتوانید هیچ یک از مراحل کار را به عهده بگیرید، میتوانید از یک تیم متخصص جهت تولید محتوای آموزشی الکترونیکی کمک بگیرید.
هزینه استخدام چنین تیمی میتواند بالا باشد، اما در عوض نتایج تولید شده استاندارد و با کیفیت بالا خواهند بود و نگرانی از این بابت نخواهید داشت. این تیمها میتوانند مخاطبانی که نیاز دارید را جذب کنند و باعث درآمدزایی شما خواهند شد.
گامهای تولید محتوای آموزشی الکترونیکی
گام های تولید محتوای آموزشی الکترونیکی به صورت خلاصه در زیر آمده است:
جمعآوری محتوا و تهیه سناریو
برای تهیه یک محتوای آموزشی الکترونیکی پیش از هر چیز باید سناریوای داشته باشید تا نحوه ارائه مطلب به مخاطب را بررسی نمایید. سپس اقدام به جمعآوری محتوا و مطلب، جهت ارائه به مخاطب کنید. لازم به ذکر است که محتوای شما نباید کپی شده باشد. نحوه استفاده از محتوای یک منبع به این صورت است که پس از خواندن و فهم مطلب، منبع را کنار گذاشته و آنچه را فهمیدهاید با جملات خودتان به رشته تحریر درآورید.
در صورتی که قصد آوردن دقیق مطلبی از یک منبع را دارید باید از قوانین نقل قول استفاده کنید. در هر صورت باید نام منبع در قسمت «منابع استفاده شده» مطلب شما ذکر شود.
آنالیز محتوا
پس از نوشتن محتوا آموزشی، وقت آن میرسد که محتوا را آنالیز نموده و بررسی نمایید تا چه حد میتواند روی فرد یادگیرنده موثر باشد. همچنین بررسی نمایید که محتوای نوشته شده به گونهای باشد که فرد به راحتی آن را فرا گیرد. دقت کنید تا روشهایی را بیابید که موجب موثرتر شدن محتوای شما میشوند.
تولید محتوای الکترونیکی
در این قدم تعیین میکنید که قصد استفاده از چه ابزاری، برای ارائه مطلب دارید. برای مثال بسیاری از مردم از پاورپوینت برای ارائه مطالب موردنظرشان استفاده میکنند. شما همچنین میتوانید مطلب خود را با ساخت فیلم، پادکست و یا مطلب نوشتاری، به مخاطب ارائه دهید.
استفاده از عکس، فیلم، صدا و …
حتی اگر قصد ارائه به روش نوشتاری را دارید، بهتر از عکس، فیلم و … استفاده نمایید تا جذابیت کار شما را بالاتر ببرند و به جذب مخاطب بپردازند. در اغلب اوقات یک متن ساده نمیتواند به اندازه کافی حواس مخاطب را درگیر خود کند و در بسیاری از موارد، نمیتواند او را تا پایان همراه خود نگه دارد.
با توجه به موارد ذکر شده استفاده از جذابیت های بصری برای ارائه محتوا ضروری به نظر میرسد. اما باید توجه داشته باشید در صورتی که روی سئو مطلب کار میکنید باید عکس شما به اندازهای باشد که به سئو صدمه نخورد. همچنین عکسهای بیکیفیت نتیجه و اثر مطلوبی روی مخاطب نخواهند داشت.
انتشار یا ارائه محتوا
طبیعتا قدم آخر، ارائه محتوا به مخاطب و یا انتشار آن در اینترنت میباشد. قبل از انتشار باید بار دیگر همه چیز را بررسی نمایید و اشکالات موجود را رفع کنید تا نتیجه بیعیب و نقص باشد.
بررسی بازخوردها
پس از گذشت مدتی از انتشار محتوا، وقت آن رسیده که بازخورد مخاطب ها را بررسی کنید. سعی کنید مخاطبان را ترغیب به گفتن نظرشان کنید تا از کمبودها و نقصهای کار خود مطلع گردید و آنها را رفع نمایید. همچنین در صورتی که معایب کار خود را بدانید، در تولید محتوای آموزشی الکترونیکی بعدی آن را در نظر گرفته و از انجام آن خودداری میکنید.
به طور کلی نظرات ساده کاربران در این زمینه میتواند کمککننده باشد. اما شما همچنین میتوانید از پرسشنامه نیز استفاده کنید. پس از بررسی پرسشنامه با نتایج ارزشمندی مواجه خواهید شد.
نکاتی که باید برای برای حرفهای تر بودن محتوا رعایت کنید
- اولین و مهمترین نکته، منابع است. توجه کنید که منابعی که از آن استفاده میکنید اعتبار و کیفیت لازم را داشته باشند. همچنین دقت کنید منابعی که انتخاب میکنید زیاد قدیمی نباشند زیرا برخی از اطلاعات از گذشته تا امروز، بارها بهروزرسانی شدهاند. البته این موضوع در برخی موارد صدق نمیکند.
- قیمت دوره آموزشی شما باید بهگونهای باشد که هزینه تیم پرداخت شود و سودی به شما برسد اما در عین حال آنقدر زیاد نباشد که هیچکس جرئت خریدش را نداشته باشد! سعی کنید در قیمتگذاری منصفانه عمل کنید تا مخاطبان به شما اعتماد کنند و دورههای بیشتری را به فروش برسانید. با این کار در درازمدت سود بیشتری نیز خواهید داشت.
همچنین میتوانید برخی از دورهها یا قسمتی از هر دوره را به رایگان در اختیار مخاطب قرار دهید تا با خط مشی و نوع آموزش آشنا شود و اگر آن را مفید یافت اقدام به خرید محتوای شما نماید.
- پشتیبانی محتوای آموزشی را فراموش نکنید. تصور نکنید پس از انتشار محتوای آموزشی کار تمام است. شما باید همیشه محتوا را پشتیبانی نمایید. اگر لازم است بخشهایی از آن را اصلاح کنید، به سوالات مخاطبان پاسخ دهید و کاری کنید اهمیت مخاطب برای شما به وی ثابت شود. در این صورت است که میتوانید مخاطبهای همیشگی خودتان را داشته باشید و افراد جدیدی را نیز به خود جذب کنید.
آموزش مجازی تکنولوژی
با گسترش روزانه دنیای تکنولوژی، افراد به خاطر شغل، موارد تحصیلی و یا علاقه شخصی خود نیاز به یادگیری چگونگی استفاده از این تکنولوژی های جدید دارند. در بسیاری از موارد اشخاص دوستدار تکنولوژی ترجیح میدهند این آموزشهای الکترونیکی را از طریق اینترنت مشاهده نمایند.
اینترنت بستری بسیار مناسب جهت آموزش دادن است. همانطور که قبلا به آن اشاره شد آموزش مجازی این امکان را فراهم میکند که افراد بدون نیاز به تجمع در یک محل فیزیکی، آموزش های لازم را ببینند. این نوع از آموزش محدویت های فیزیکی را کنار میزند و میتواند افراد در سراسر دنیا را به هم پیوند دهد. همچنین این نوع آموزش بسیاری از ناکارآمدیها و معایب سیستم آموزشی سنتی را رفع نموده و تجربه یک آموزش بیدردسر و مدرن را به مخاطب ارائه میدهد.
انواع محتوای آموزشی الکترونیکی
آموزش الکترونیکی به دو صورت انجام میگیرد:
- آنلاین
- آفلاین
که هر یک از این روشها مزایای خودشان را دارند. در آموزش آنلاین آموزش دهنده و یک فرد یا افرادی که قصد آموزش دیدن دارند در بستری از اینترنت گرد هم میآیند تا یک محیط آموزشی مدرن را ایجاد نمایند. در این روش معمولا آموزش گیرندگان این امکان را دارند که در حین درس یا پس از اتمام آن سوالات خود را از فرد آموزشدهنده بپرسند. همچنین در صورتی که مبحثی را خوب فرا نگرفتند میتوانند از آموزشدهنده درخواست نمایند تا دوباره مبحث را آموزش دهد. عیب این روش آن است که افراد باید در زمان مشخصی آنلاین باشند که این یک محدویت به شمار میرود.
در آموزش آفلاین فرد هر زمان که بخواهد میتواند ویدیو، عکس، متن و یا پادکستهای از پیش آماده شده را خریداری نماید و در هر زمان اقدام به بررسی آنها نماید. مزیت این روش عدم محدویت زمانی میباشد. بهگونهای که فرد آموزشگیرنده میتواند در صورت خستگی محل را ترک کرده و به استراحت بپردازد و پس از گذشت مدتی دلخواه دوباره آموزش را از سر بگیرد. عیب این روش آن است که معمولا فرد در حین آموزش به آموزشدهنده دسترسی ندارد و نمیتواند سوالاتش را از وی بپرسد یا درخواست آموزش مجدد بدهد.
البته بسیاری از افرادی که اقدام به آموزش به صورت آفلاین مینمایند، این امکان را فراهم میکنند که آموزشگیرنده پس از اتمام دوره بتواند سوالات خود را بپرسد و اشکالات خود را رفع نمایند. همانطور که قبلا اشاره شد این روش موجب کسب رضایت و اعتماد مشتری و در نتیجه افزایش فروش محتوای آموزشی میگردد.
تولید محتوای آموزشی الکترونیکی در شبکههای اجتماعی
با گسترش استفاده مردم از گوشی های تلفن همراه هوشمند، استفاده از شبکههای اجتماعی روز به روز زیادتر شد. امروزه مردم برای خرید محصولات مورد نیاز خود، کسب یک مهارت و آموزش موضوعی خاص قبل از هر چیز به اینترنت مراجعه میکنند تا اطلاعات موردنیازشان را کسب نمایند.
امروزه این مراجعه به اینترنت نیز شکل تازهای یافته است. اغلب مردم برای جستجو در اینترنت از گوشیهای خود استفاده میکنند و همچنین بیشترین جستجو را در شبکههای اجتماعی انجام میدهند. افراد زیادی با در نظر گرفتن این موضوع اقدام به تولید محتوای آموزشی در زمینههای مختلف مینمایند و با جذب مخاطب، سعی بر درآمدزایی دارند. اغلب آنها پیش از تولید یک محتوا با کمک یک دیجیتال مارکتر اقدام به تعیین استراتژی و آنالیز رقبا مینمایند تا محتوای آموزشی الکترونیکی با کیفیتتری تولید نمایند.
آنالیز رقبا از آن جهت حائر اهمیت است که میتوان بررسی نمود کدام سیاستهای بهکارگرفتهشده موثر بودهاند و کدام یک از آنها با شکست مواجه شدهاند. البته باید توجه داشت که پس از کشف استراتژیهای موفق نباید عینا همان را کپی کرد. در کار تولید محتوای آموزشی الکترونیکی باید خلاقیت بهخرج داد تا بهترین نتیجه حاصل گردد. خلاقیت یکی از موارد اصلی در جذب مخاطب است. زیرا مخاطب به دنبال آموزش و مشاهده آنچه تابهحال ندیده است میباشد.
یکی دیگر از موارد موثر در جذب مخاطب در شبکههای اجتماعی، اقدام به برگزاری مسابقه مجازی میباشد. این مسابقات علاوه بر ایجاد رضایت در مخاطبان فعلی شما، میتوانند به گونهای طراحی گردند که مخاطبان بیشتری برای شما به ارمغان آورند.
سخن پایانی
در بین همه انواع تولید محتوا تولید محتوای آموزشی الکترونیکی طرفداران زیادی دارد. امروزه حتی سایتهای غیرآموزشی نیز، جهت جذب بیشتر مخاطب اقدام به تهیه محتوای آموزشی مینمایند تا پس از جذب مخاطب به سایت خود، اقدام به فروش محصول یا خدمات خود نمایند.
تولید محتوای آموزشی تخصص خاصی را نیاز دارد. اگر شما در حال حاضر درسی را به صورت سنتی تدریس میکنید، میتوانید با کمک گرفتن از یک تیم متخصص، آموزش خود را به صورت مجازی نیز انجام دهید و از این طریق سود زیادی کسب کنید. به خصوص اگر تخصص شما چیزی است که همه به آن نیاز دارند اما در شهر شما زیاد پرطرفدار نیست. و یا اگر در شهری بزرگ زندگی میکنید و فکر میکنید جای آنچه شما آموزش میدهید در شهرستانهای کوچک خالی است. به راحتی میتوانید با تولید محتوای آموزشی و برگزاری کلاسهای آنلاین و یا آفلاین اقدام به جذب مخاطب از سراسر کشور نمایید.
در این مقاله ما سعی کردیم همه نکاتی که یک فرد برای تولید محتوای آموزشی الکترونیکی نیاز دارد ذکر کنیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و شما را در راه تولید یک محتوای جذاب یاری کند.
پرسش و پاسخ تکمیلی